Vyučující
|
-
Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
|
Obsah předmětu
|
Výroba krmiv; konzervace krmiv, silážování, hodnocení kvality siláží, silážní aditiva, technologie výroby krmných směsí, úpravy krmných surovin, výroba extrudovaných krmiv, technologické procesy při výrobě krmných směsí, legislativa při výrobě krmných směsí, krmivářská legislativa ČR a EU; systém HACCP při výrobě krmných směsí a konzervovaných krmiv, zásady správné výrobní praxe.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Individuální příprava ke zkoušce, Individuální konzultace s vyučujícím
- Domácí příprava na výuku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 45 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je prohloubit znalosti v oblasti hodnocení komponentů krmných směsí formou chemické a biologické testace a s využitím získaných výsledků při sestavování odpovídajících receptur krmných směsí a s jejich kontrolou. Problematika koncentrovaných krmiv a jejich využití pro další zpracování v krmivářském průmyslu. Vstupní kontrolní analýzy, řízení postupů a podmínek skladování a úprav surovin. Legislativy ČR a EU . Rozdíly v sestavování krmných směsí, koncentrátů a premixů se specifickým určením. Medikace.
Absolvent doktorského studia oboru Krmivářství získá odborné znalosti moderních technologií a techniky výroby a skladování krmiv; znalosti v oblasti biologicko-technologických úprav vyráběných krmiv a jejich využití zvířaty. Absolvent je podrobně obeznámen s problematikou právních ustanovení v oblasti výroby a distribuce krmiv. Absolventi disponují odbornými znalostmi odborných PC programů.
|
Předpoklady
|
Student se orientuje v problematice v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Seminární práce
Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie živočichů.
|
Doporučená literatura
|
-
Legislativa EU: Nařízení evropského parlamentu a rada (ES) č. 767/2009.
-
Doležal, P., Doležal, J., Mikyska, F. et al. Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv. 2. vyd.. Brno : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2006.
-
Doležal, P. et al. Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv. 2. vyd.. Brno : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2010. ISBN 978-80-7375-441-9.
-
Doležal, Petr. Konzervace krmiv a jejich využití ve výživě zvířat. Olomouc : Vydavatelství Petr Baštan, 2012. ISBN 978-80-87091-33-3.
-
Mudřík, Z., Doležal, P., Koukal, P. et al. Základy moderní výživy skotu: vědecká monografie zpracovaná v rámci řešení VZ MSM 6046030901. 1. vyd.. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2006. ISBN 80-213-1559-8.
-
Perry, T. W. Feed Formulations. Danville, Illinois, USA : The Interstate Printers, 2002.
-
Wilkinson, J. M. Silage. 1. ed. Lincoln : Chalcombe Publications, 2005. ISBN 0-948617-50-0.
|