Vyučující
|
-
Lád František, doc. Ing. CSc.
-
Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Předmět navazuje na poznatky předmětu Základy výživy a krmení hospodářských zvířat, Výživa a krmení hospodářských zvířat a Úprava a hodnocení krmiv. Zabývá se především problematikou koncentrovaných krmiv a jejich využití pro další zpracování v krmivářském průmyslu. Podmínkou jejich uplatnění je znalost vstupních kontrolních analýz, znalost a řízení postupů a podmínek skladování a úprav surovin. Jedná se o zvládnutí legislativy ČR a EU, neboť řada surovin je z dovozu. Věnuje se pozornost rozdílům v sestavování krmných směsí, koncentrátů a premixů se specifickým určením.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Exkurze
- Domácí příprava na výuku
- 29 hodin za semestr
- Exkurze
- 5 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 15 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 15 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět prohlubuje základní znalosti z výživy a krmení hospodářských zvířat. Cílem je seznámit posluchače s vyhláškami a základní legislativou EU a ČR v souvislosti s výrobou krmiv. Dává informace o skladování krmných surovin, jejich využívání ve výživě. Studenti dosáhnou znalosti v oblasti sestavování krmných receptur, jejich živinové optimalizaci, včetně poradenství ve výživě hospodářských zvířat.
Kompetence v oblasti krmivářství, výroby krmných směsí, skladování krmných surovin, úpravy krmiv a jakostních limitech. Způsobilost v oblasti využití aditivních látek, schopnost aplikovat zásady sestavování receptur využitím softwaru a zásady správné výrobní praxe. Orientace v krmivářské legislativě v poradenství a konzultační činnosti.
|
Předpoklady
|
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Test, Seminární práce
Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
|
Doporučená literatura
|
-
Kapesní katalog krmiv; poradenství.
-
Krmivářství - odborný časopis pro výživu zvířat a výrobu krmiv. Profi Press Praha.
-
Metody odběru vzorku a laboratorní zkoušení krmiv - Nařízení komise (ES) č. 152/2009.
-
Doležal P. et al. Konzervace krmiv a jejich využití ve výživě zvířat. Brno, 2012. ISBN 978-80-87091-33-3.
-
I. Vyskočil. Výpočet krmné dávky pro skot.
-
T.P.,Lyons, K.A., Jacques. Science and Technology in the feed Industry. Nottingham un.press, 419 s., 2001. ISBN 1-897676-36-0.
-
Třináctý, J. et al. Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest Pohořelice, 592 s., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
-
Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.
|