Předmět: Krmivářství

« Zpět
Název předmětu Krmivářství
Kód předmětu KZVE/KRM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lád František, doc. Ing. CSc.
  • Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Předmět navazuje na poznatky předmětu Základy výživy a krmení hospodářských zvířat, Výživa a krmení hospodářských zvířat a Úprava a hodnocení krmiv. Zabývá se především problematikou koncentrovaných krmiv a jejich využití pro další zpracování v krmivářském průmyslu. Podmínkou jejich uplatnění je znalost vstupních kontrolních analýz, znalost a řízení postupů a podmínek skladování a úprav surovin. Jedná se o zvládnutí legislativy ČR a EU, neboť řada surovin je z dovozu. Věnuje se pozornost rozdílům v sestavování krmných směsí, koncentrátů a premixů se specifickým určením.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Exkurze
  • Domácí příprava na výuku - 29 hodin za semestr
  • Exkurze - 5 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 15 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 15 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět prohlubuje základní znalosti z výživy a krmení hospodářských zvířat. Cílem je seznámit posluchače s vyhláškami a základní legislativou EU a ČR v souvislosti s výrobou krmiv. Dává informace o skladování krmných surovin, jejich využívání ve výživě. Studenti dosáhnou znalosti v oblasti sestavování krmných receptur, jejich živinové optimalizaci, včetně poradenství ve výživě hospodářských zvířat.
Kompetence v oblasti krmivářství, výroby krmných směsí, skladování krmných surovin, úpravy krmiv a jakostních limitech. Způsobilost v oblasti využití aditivních látek, schopnost aplikovat zásady sestavování receptur využitím softwaru a zásady správné výrobní praxe. Orientace v krmivářské legislativě v poradenství a konzultační činnosti.
Předpoklady
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Test, Seminární práce

Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
Doporučená literatura
  • Kapesní katalog krmiv; poradenství.
  • Krmivářství - odborný časopis pro výživu zvířat a výrobu krmiv. Profi Press Praha.
  • Metody odběru vzorku a laboratorní zkoušení krmiv - Nařízení komise (ES) č. 152/2009.
  • Doležal P. et al. Konzervace krmiv a jejich využití ve výživě zvířat. Brno, 2012. ISBN 978-80-87091-33-3.
  • I. Vyskočil. Výpočet krmné dávky pro skot.
  • T.P.,Lyons, K.A., Jacques. Science and Technology in the feed Industry. Nottingham un.press, 419 s., 2001. ISBN 1-897676-36-0.
  • Třináctý, J. et al. Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest Pohořelice, 592 s., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
  • Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Rostlinolékařství (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní