Předmět: Chov ovcí a koz

« Zpět
Název předmětu Chov ovcí a koz
Kód předmětu KZVE/OVAKO
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Poborská Anna, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obsah přednášek: Význam, současné problémy a perspektivy chovu ovcí, růst a produkce skopového masa, reprodukce bahnic, detekce a synchronizace říje, inseminace a plodnost stád, nejvýznamnější plemena ovcí ve světě a v České republice, systémy chovu, šlechtitelské programy, organizace a ekonomika chovu ovcí, plemena a užitkovost koz, marketing produktů ovcí a koz. Obsah cvičení: Výroba vlny, vlastnosti a třídění vlny, výroba mléka, ovčí mléko a jeho složení, dojení, zpracování ovčího mléka, plemena ovcí a jejich klasifikace, techniky chovu ovcí, odchov jehňat, odchov chovných jehnic a beranů, výživa jehňat, pastviny, technologie chovu ovcí, chov a výživa koz, zdravotní a veterinární problémy ve stádech.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Exkurze, Praktická výuka
  • Účast na výuce - 40 hodin za semestr
  • Exkurze - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 10 hodin za semestr
Výstupy z učení
Výuka je orientována především na charakteristiku plemen a hlavních užitkových vlastností ovcí a koz, problematiku plodnosti a techniku chovu ovcí a koz včetně současné zdravotně veterinární problematiky ve stádech.
Teoretické znalosti a praktické dovednosti pro chovatele ovcí a koz popřípadě zootechnika v chovu.
Předpoklady
Základní znalosti z morfologie a fyziologie, výživy a genetiky hospodářských zvířat.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Seminární práce

Aktivní účast na cvičeních a terénních cvičeních.
Doporučená literatura
  • Fantová, M. a kol.:. Chov koz, Brázda, Praha, 2000.. ISBN 80-209-0290-2.
  • Jerochin, A.I.:. Razveděnje ovjec i koz, EKSMO - Press, Moskava, 2000.. ISBN 5-04006682-1.
  • Parker, R. The Sheep Book. USA Ohio University Press 2002, 320 s.. ISBN 0-8040-1032-3.
  • Vejčík, A.:. Teorie a praxe v chovu ovcí. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2007, 72 s.. ISBN 978-80-7394-007-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Rostlinolékařství (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní