Vyučující
|
-
Poborská Anna, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášek: Význam, současné problémy a perspektivy chovu ovcí, růst a produkce skopového masa, reprodukce bahnic, detekce a synchronizace říje, inseminace a plodnost stád, nejvýznamnější plemena ovcí ve světě a v České republice, systémy chovu, šlechtitelské programy, organizace a ekonomika chovu ovcí, plemena a užitkovost koz, marketing produktů ovcí a koz. Obsah cvičení: Výroba vlny, vlastnosti a třídění vlny, výroba mléka, ovčí mléko a jeho složení, dojení, zpracování ovčího mléka, plemena ovcí a jejich klasifikace, techniky chovu ovcí, odchov jehňat, odchov chovných jehnic a beranů, výživa jehňat, pastviny, technologie chovu ovcí, chov a výživa koz, zdravotní a veterinární problémy ve stádech.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Exkurze, Praktická výuka
- Účast na výuce
- 40 hodin za semestr
- Exkurze
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 40 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 10 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Výuka je orientována především na charakteristiku plemen a hlavních užitkových vlastností ovcí a koz, problematiku plodnosti a techniku chovu ovcí a koz včetně současné zdravotně veterinární problematiky ve stádech.
Teoretické znalosti a praktické dovednosti pro chovatele ovcí a koz popřípadě zootechnika v chovu.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti z morfologie a fyziologie, výživy a genetiky hospodářských zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Seminární práce
Aktivní účast na cvičeních a terénních cvičeních.
|
Doporučená literatura
|
-
Fantová, M. a kol.:. Chov koz, Brázda, Praha, 2000.. ISBN 80-209-0290-2.
-
Jerochin, A.I.:. Razveděnje ovjec i koz, EKSMO - Press, Moskava, 2000.. ISBN 5-04006682-1.
-
Parker, R. The Sheep Book. USA Ohio University Press 2002, 320 s.. ISBN 0-8040-1032-3.
-
Vejčík, A.:. Teorie a praxe v chovu ovcí. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2007, 72 s.. ISBN 978-80-7394-007-2.
|