Vyučující
|
-
Kernerová Naděžda, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Charakteristika komodity vepřového masa. Užitkové vlastnosti prasat. Plemena a užitkové typy. Selekční a hybridizační programy. Technika a technologie odchovu a chovu jednotlivých kategorií prasat. Technologické systémy výkrmu. Základy drůbežnické výroby. Charakteristika jednotlivých druhů a užitkových typů drůbeže. Rozmnožování, snáška a její charakteristika. Růstové a výkrmové schopnosti. Získávání peří. Technologický postup produkce konzumních vajec, odchov a chov nosných slepic. Technologické postupy odchovu, chovu a výkrmu brojlerového typu slepic, krůt, kachen, pižmovky a hus.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 44 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 56 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 34 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět zahrnuje chov prasat a chov drůbeže a umožňuje studentům seznámit se se základy chovu a hodnocením užitkových vlastností. Cílem předmětu je poskytnout studentům nejnovější poznatky, které jsou rozhodující pro zvyšování užitkovosti zvířat a dosažení zisku.
Teoretické základy a praktické dovednosti pro výkon práce zootechnika.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti obecné zootechniky, genetiky, výživy a krmení zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Seminární práce, Průběžné hodnocení
Aktivní účast. Zpracování seminární práce.
|
Doporučená literatura
|
-
Ledvinka, Z. et al. Vybrané kapitoly chovu drůbeže. Praha: ČZU FAPPZ, 2008. ISBN 978-80-213-1852-.
-
Matoušek, V. et al. Chov hospodářských zvířat II. Č. Budějovice: ZF JU, 2013. ISBN 978-80-7394-392-9.
-
Pulkrábek, J. et al. Chov prasat. Praha: Profi Press, 2005. ISBN 80-86726-11-8.
-
Skřivan, M. et al. Drůbežnictví 2000. Praha: Agrospoj, 2000. ISBN 80-239-4225-5.
-
Stupka, R. et al. Základy chovu prasat. Praha: PowerPrint, 2009. ISBN 978-80-904011-2-9.
|