Vyučující
|
-
Kernerová Naděžda, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Význam chovu drůbeže. Snáška a její charakteristika. Rozmnožování drůbeže, základy líhnutí, embryonální vývoj, principy sexování drůbeže. Fyzikální vlastnosti a technologická hodnota konzumních vajec. Biologická hodnota a posuzování násadových vajec. Jatečná užitkovost drůbeže. Růst ve vztahu k jatečné užitkovosti. Peří, jeho vlastnosti a použití. Produkce trusu. Plemena a užitkové typy kura, krůt, kachen, pižmovky a hus. Technologický postup výroby konzumních vajec. Technologické postupy odchovu, chovu a výkrmu brojlerového typu slepic, krůt, kachen, pižmovky a hus. Základy chovu netradiční drůbeže (japonská křepelka, perlička, pštros). Základy šlechtění drůbeže. Testování a posuzování užitkových vlastností drůbeže (kontrola užitkovosti).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 44 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 52 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 22 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s užitkovými vlastnostmi, technikou chovu jednotlivých druhů a kategorií drůbeže a s plemenářskou prací v chovu drůbeže.
Teoretické znalosti a praktické dovednosti pro výkon práce zootechnika v chovu drůbeže.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z fyziologie, genetiky a výživy zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Seminární práce, Průběžné hodnocení
Aktivní účast. Zpracování seminární práce.
|
Doporučená literatura
|
-
Ledvinka, Z. et al. Chov drůbeže I. Praha: ČZU, 2011. ISBN 978-80-213-2164-9.
-
Leeson, S., Summers, J.D. Broiler breeder production. Nottingham: Nottingham University Press, 2010. ISBN 978-1904761-79-2.
-
Skřivan, M. et al. Drůbežnictví 2000. Praha: Agrospoj, 2000. ISBN 80-239-4225-5.
-
Tuláček, F. Chov hrabavé drůbeže. Praha: Brázda, 2002. ISBN 80-209-0309-7.
-
Václavovský, J. et al. Chov drůbeže. Č. Budějovice: ZF JU, 2000. ISBN 80-7040-446-9.
-
Výmola, J. et al. Drůbež na farmách a v drobném chovu. Praha: APROS, 1994. ISBN 80-901100-4-5.
|