Předmět: Chov drůbeže

« Zpět
Název předmětu Chov drůbeže
Kód předmětu KZVE/QDRUB
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kernerová Naděžda, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Význam chovu drůbeže. Snáška a její charakteristika. Rozmnožování drůbeže, základy líhnutí, embryonální vývoj, principy sexování drůbeže. Fyzikální vlastnosti a technologická hodnota konzumních vajec. Biologická hodnota a posuzování násadových vajec. Jatečná užitkovost drůbeže. Růst ve vztahu k jatečné užitkovosti. Peří, jeho vlastnosti a použití. Produkce trusu. Plemena a užitkové typy kura, krůt, kachen, pižmovky a hus. Technologický postup výroby konzumních vajec. Technologické postupy odchovu, chovu a výkrmu brojlerového typu slepic, krůt, kachen, pižmovky a hus. Základy chovu netradiční drůbeže (japonská křepelka, perlička, pštros). Základy šlechtění drůbeže. Testování a posuzování užitkových vlastností drůbeže (kontrola užitkovosti).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 44 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 52 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 22 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s užitkovými vlastnostmi, technikou chovu jednotlivých druhů a kategorií drůbeže a s plemenářskou prací v chovu drůbeže.
Teoretické znalosti a praktické dovednosti pro výkon práce zootechnika v chovu drůbeže.
Předpoklady
Standardní znalosti z fyziologie, genetiky a výživy zvířat.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Seminární práce, Průběžné hodnocení

Aktivní účast. Zpracování seminární práce.
Doporučená literatura
  • Ledvinka, Z. et al. Chov drůbeže I. Praha: ČZU, 2011. ISBN 978-80-213-2164-9.
  • Leeson, S., Summers, J.D. Broiler breeder production. Nottingham: Nottingham University Press, 2010. ISBN 978-1904761-79-2.
  • Skřivan, M. et al. Drůbežnictví 2000. Praha: Agrospoj, 2000. ISBN 80-239-4225-5.
  • Tuláček, F. Chov hrabavé drůbeže. Praha: Brázda, 2002. ISBN 80-209-0309-7.
  • Václavovský, J. et al. Chov drůbeže. Č. Budějovice: ZF JU, 2000. ISBN 80-7040-446-9.
  • Výmola, J. et al. Drůbež na farmách a v drobném chovu. Praha: APROS, 1994. ISBN 80-901100-4-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní