Vyučující
|
-
Lád František, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Krmivářská terminologie, esenciální nutriční faktory, stravitelnost živin, úprava krmiv - fyzikální, chemická a biologická, minerální živiny, biologicky účinné látky; výroba krmných směsí, tvorba krmných dávek, sestavování a výpočet krmných norem, optimalizace krmných diet.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 70 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 28 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 40 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět informuje studenty o krmení domácích zvířat, včetně masožravých zvířat. Zahrnuje tvorbu krmných směsí pro drůbež a dává ucelený přehled o vitamínových a minerálních preparátech, farmaceutikách a řízení zdravotní nezávadnosti krmných směsí.
Posluchači se budou orientovat v problematice výživy a krmení domácích zvířat. Schopnost aplikace teoretických i praktických znalostí v oblasti používání krmiv, techniky krmení, úpravy krmiv pro jednotlivé druhy a kategorie domácích zvířat.
|
Předpoklady
|
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Test, Seminární práce
Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení.
|
Doporučená literatura
|
-
Kapesní katalog krmiv; poradenství.
-
Mudřík, Z. Základy výživy a krmení psa. ČZU v Praze, 128 s., 2007. ISBN 978-80-213-1659-1.
-
Pagan, J.D. Advances in equine nutrition III. Nottingham University Press, 503 s., 2005. ISBN 1-904761-28-3.
-
Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.
-
Zeman, L. a kol. Výživa a krmení hospodářských zvířat.. Profi Press, 360 s., 2006. ISBN 80-86726-17-7.
|