Vyučující
|
-
Kernerová Naděžda, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Základní charakteristika komodity vepřové maso. Chov prasat v ČR a ve světě. Plemenný a užitkový typ, konstituční typy, temperament a kondice u prasat. Užitkové vlastnosti prasat. Růst a vývin. Šlechtitelské a hybridizační programy. Stres u prasat a kvalita masa. Kontrola užitkovosti u prasat, stanovení celkové plemenné hodnoty. Technika chovu a technologické postupy chovu a výkrmu prasat. Zásady ochrany chovů, zoohygieny a turnusový provoz. Hodnocení jatečně upravených těl prasat a zpeněžování prasat.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 44 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 34 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou užitkových vlastností, plemenářské práce a technikou chovu jednotlivých kategorií prasat v různých typech a technologiích chovů.
Teoretické znalosti a praktické dovednosti pro výkon práce zootechnika specialisty pro chov a šlechtění prasat.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z fyziologie, genetiky a výživy zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Seminární práce, Průběžné hodnocení
Seminární práce (projekt).
|
Doporučená literatura
|
-
Jakubec, V. et al. Šlechtění prasat. Rapotín: Asociace chovatelů masných plemen, 2002. ISBN 80-903143-1-7.
-
McGlone, J., Pond, W. Pig Production: Biological Principles and Applications. Clifton Park, NY: Thomson/Delmar Learning, c2003, 2002. ISBN 0-8273-8484-X.
-
Pulkrábek, J. et al. Chov prasat. Praha: Profi Press, 2005. ISBN 80-86726-11-8.
-
Říha, J. et al. Reprodukce v procesu šlechtění prasat. Rapotín: Asociace chovatelů masných plemen, 2001. ISBN 80-903143-3-3.
-
Stupka, R. et al. Základy chovu prasat. Praha: PowerPrint, 2009. ISBN 978-80-904011-2-9.
|