Vyučující
|
-
Lád František, doc. Ing. CSc.
-
Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
-
Petrášková Eva, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Věnuje se pozornost zejména specifickým požadavkům jednotlivých kategorií zvířat. Jedná se především o vysokoužitková zvířata a zvířata chovaná v ekologických podmínkách. S tím souvisí diferencované bilancování krmivové základny, pro specifické podmínky chovů. Prohlubují se poznatky zaměřené na specifické působení stimulačních látek pro hygienu a ochranu krmiv a zvířat Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat. Bilance pro hospodářská zvířata v zemědělském podniku. Vliv výživy a krmení na ekonomiku výroby živočišného produktu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), E-learning
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 83 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je předání základních a prohlubujících poznatků výživy a krmení hospodářských zvířat.
Kompetence o významu a funkcích základní živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Schopost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
|
Předpoklady
|
Základní poznatky z biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Test
Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
|
Doporučená literatura
|
-
P.C. Garnsworthy, J. Wiseman. Recent Advanses in Snímal Nutrition. Notingham press., 390 s., 2005. ISBN 1-904761-01-1.
-
Webové stránky katedry. Výživa a krmení hospodářských zvířat.
|