Předmět: Výživa hospodářských zvířat

« Zpět
Název předmětu Výživa hospodářských zvířat
Kód předmětu KZVE/QVYZ
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Krmivářská terminologie, význam a přeměna živin. Význam dusíkatých látek, aminokyselin a biologická hodnota. Sacharidy, vláknina, tuky - jejich význam ve výživě zvířat. Minerální živiny. Stravitelnost živin a faktory ovlivňující stravitelnost. Potřeba živin, sestavování a výpočet. Nauka o krmivech. Úprava krmiv, konzervace. Výroba krmných směsí a použití krmiv. Sestavování a optimalizace krmných dávek. Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Semestrální práce - 17 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 44 hodin za semestr
  • Exkurze - 8 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět prohlubuje poznatky týkající se výživy a krmení hospodářských zvířat. Prohlubují se poznatky zaměřené na specifické působení stimulačních látek pro hygienu a ochranu krmiv a zvířat.
Kompetence o významu a funkcích základní živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Schopnost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
Předpoklady
Schopnost definovat nutriční hodnotu krmiv, orientace v základních metodách analýzy krmiv, včetně metodik pro odběr vzorků. Výpočet energetických hodnot. Schopnost posuzovat kvalitu krmiv.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
Doporučená literatura
  • Reece, William O.; Cibulka, Jiří. Fyziologie a funkční anatomie domácích zvířat. 1. české vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3282-4.
  • Zeman, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha : Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-17-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr