Vyučující
|
-
Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Krmivářská terminologie, význam a přeměna živin. Význam dusíkatých látek, aminokyselin a biologická hodnota. Sacharidy, vláknina, tuky - jejich význam ve výživě zvířat. Minerální živiny. Stravitelnost živin a faktory ovlivňující stravitelnost. Potřeba živin, sestavování a výpočet. Nauka o krmivech. Úprava krmiv, konzervace. Výroba krmných směsí a použití krmiv. Sestavování a optimalizace krmných dávek. Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Semestrální práce
- 17 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 44 hodin za semestr
- Exkurze
- 8 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět prohlubuje poznatky týkající se výživy a krmení hospodářských zvířat. Prohlubují se poznatky zaměřené na specifické působení stimulačních látek pro hygienu a ochranu krmiv a zvířat.
Kompetence o významu a funkcích základní živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Schopnost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
|
Předpoklady
|
Schopnost definovat nutriční hodnotu krmiv, orientace v základních metodách analýzy krmiv, včetně metodik pro odběr vzorků. Výpočet energetických hodnot. Schopnost posuzovat kvalitu krmiv.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
|
Doporučená literatura
|
-
Reece, William O.; Cibulka, Jiří. Fyziologie a funkční anatomie domácích zvířat. 1. české vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3282-4.
-
Zeman, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha : Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-17-7.
|