Předmět: Základy výživy a krmení hospodář. zvířat

« Zpět
Název předmětu Základy výživy a krmení hospodář. zvířat
Kód předmětu KZVE/QZVHZ
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Předmět rozvíjí poznatky z oblasti pícninářství, rostlinné výroby z hlediska hodnocení produktů, jako možných zdrojů krmiv pro zvířata v čerstvé, konzervované a upravené formě. Vedle organických živin věnuje pozornost uplatnění minerálních látek, vitaminů, aminokyselin ve výživě zvířat. Zdrojem mohou být jak přirozená krmiva, tak produkty biochemických výrob. Rozvíjí poznatky z fyziologie zvířat i rostlin s využitím chemických, fyzikálních a biologických metod testací krmiv. Věnuje pozornost sestavování krmných dávek jednotlivých druhů a kategorií zvířat, včetně jejich vyhodnocování. Studium tohoto předmětu poskytuje nejzákladnější ucelený soubor poznatků pro využití v dalších zootechnických předmětech.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 88 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět rozvíjí poznatky z oblasti pícninářství, rostlinné výroby z hlediska hodnocení produktů, jako možných zdrojů krmiv pro zvířata v čerstvé, konzervované a upravené formě.
Kompetence o významu a funkcích základní živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Schopost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
Předpoklady
Fyziologie hospodářských zvířat, středoškolská chemie, biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
Doporučená literatura
  • E.M., Binder, G. Schatzmayr. World Nutrition Forum the Future of Animal Production. Noingham press, 374 s., 2008. ISBN 978-1-904761-80-.
  • M.F.Fuller. The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition. CABi pub., 606 s., 2004. ISBN 0 85199 369 9.
  • Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní