Vyučující
|
-
Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Předmět rozvíjí poznatky z oblasti pícninářství, rostlinné výroby z hlediska hodnocení produktů, jako možných zdrojů krmiv pro zvířata v čerstvé, konzervované a upravené formě. Vedle organických živin věnuje pozornost uplatnění minerálních látek, vitaminů, aminokyselin ve výživě zvířat. Zdrojem mohou být jak přirozená krmiva, tak produkty biochemických výrob. Rozvíjí poznatky z fyziologie zvířat i rostlin s využitím chemických, fyzikálních a biologických metod testací krmiv. Věnuje pozornost sestavování krmných dávek jednotlivých druhů a kategorií zvířat, včetně jejich vyhodnocování. Studium tohoto předmětu poskytuje nejzákladnější ucelený soubor poznatků pro využití v dalších zootechnických předmětech.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 88 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět rozvíjí poznatky z oblasti pícninářství, rostlinné výroby z hlediska hodnocení produktů, jako možných zdrojů krmiv pro zvířata v čerstvé, konzervované a upravené formě.
Kompetence o významu a funkcích základní živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Schopost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
|
Předpoklady
|
Fyziologie hospodářských zvířat, středoškolská chemie, biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
|
Doporučená literatura
|
-
E.M., Binder, G. Schatzmayr. World Nutrition Forum the Future of Animal Production. Noingham press, 374 s., 2008. ISBN 978-1-904761-80-.
-
M.F.Fuller. The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition. CABi pub., 606 s., 2004. ISBN 0 85199 369 9.
-
Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.
|