Předmět: Technologie výroby a kvality živočišné výroby

« Zpět
Název předmětu Technologie výroby a kvality živočišné výroby
Kód předmětu KZVE/TVKŽP
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
Obsah předmětu
Základní pojmy jakost a legislativa vztahující se k živočišným produktům. Vlastnosti ovlivňující jakost živočišných produktů, jejich hodnocení. Produkce a spotřeba základních živočišných produktů a jejich chemické složení, nutriční hodnota. Fyzikálně-chemické a technologické vlastnosti živočišných produktů. Získávání a ošetřování syrového mléka na farmě, požadavky na jakost mléka pro další zpracování v mlékárenském průmyslu, zpeněžování. Přeprava, porážka, prohlídka a klasifikace jatečných zvířat. Podmínky skladování živočišných produktů.

Studijní aktivity a metody výuky
Práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální příprava ke zkoušce, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Domácí příprava na výuku - 100 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 100 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s fyzikálně-chemickými a technologickými a vlastnostmi jednotlivých živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o spotřebě a produkci jednotlivých živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě.
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních živočišných produktů; znalost základních metod kontroly jakosti živočišných produktů.
Předpoklady
Standardní znalosti z chemie a biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Seminární práce

Standardní znalosti z chemie, posuzování kvality živočišných produktů a progesivních metod zpracování masa.
Doporučená literatura
  • Ingr, Ivo. Produkce a zpracování masa. 1. vyd. Brno : MZLU, 2003. ISBN 80-7157-719-7.
  • Pipek, P. Technologie masa II.. Praha : VŠCHT, 1998.
  • Pipek, P. Technologie masa I.. Praha : VŠCHT, 1995.
  • Steinhauser, Ladislav. Hygiena a technologie masa. 1. vyd. Brno : LAST, 1995. ISBN 80-900260-4-4.
  • Steinhauser, Ladislav. Produkce masa. Tišnov : Last, 2000. ISBN 80-900260-7-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -