Vyučující
|
-
Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
|
Obsah předmětu
|
Základní pojmy jakost a legislativa vztahující se k živočišným produktům. Vlastnosti ovlivňující jakost živočišných produktů, jejich hodnocení. Produkce a spotřeba základních živočišných produktů a jejich chemické složení, nutriční hodnota. Fyzikálně-chemické a technologické vlastnosti živočišných produktů. Získávání a ošetřování syrového mléka na farmě, požadavky na jakost mléka pro další zpracování v mlékárenském průmyslu, zpeněžování. Přeprava, porážka, prohlídka a klasifikace jatečných zvířat. Podmínky skladování živočišných produktů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální příprava ke zkoušce, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
- Domácí příprava na výuku
- 100 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 100 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 40 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s fyzikálně-chemickými a technologickými a vlastnostmi jednotlivých živočišných produktů včetně faktorů, které tyto vlastnosti ovlivňují v průběhu získávání, ošetřování a skladování. Předmět zahrnuje rovněž informace o spotřebě a produkci jednotlivých živočišných produktů a seznamuje se systémy kontroly jakosti v zemědělské prvovýrobě.
Znalost chemického složení, významných vlastností a legislativních požadavků týkajících se základních živočišných produktů; znalost základních metod kontroly jakosti živočišných produktů.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti z chemie a biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Seminární práce
Standardní znalosti z chemie, posuzování kvality živočišných produktů a progesivních metod zpracování masa.
|
Doporučená literatura
|
-
Ingr, Ivo. Produkce a zpracování masa. 1. vyd. Brno : MZLU, 2003. ISBN 80-7157-719-7.
-
Pipek, P. Technologie masa II.. Praha : VŠCHT, 1998.
-
Pipek, P. Technologie masa I.. Praha : VŠCHT, 1995.
-
Steinhauser, Ladislav. Hygiena a technologie masa. 1. vyd. Brno : LAST, 1995. ISBN 80-900260-4-4.
-
Steinhauser, Ladislav. Produkce masa. Tišnov : Last, 2000. ISBN 80-900260-7-9.
|