Předmět: Veterinární péče

« Zpět
Název předmětu Veterinární péče
Kód předmětu KZVE/VET
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Baštýřová Brutovská Anna, Mgr. Ing.
  • Kouba František, MVDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Zdraví zvířat jako základní předpoklad produkce zdravotně nezávadných a biologicky plnohodnotných potravin živočišného původu a hospodářské prosperity podniku. Zdravotní problémy v chovech skotu. Příčiny zdravotních ztrát telat. Etiologická charakteristika a prevence orgánových a metabolických onemocnění přežvýkavců. Onemocnění mléčné žlázy dojnic, komplexní boj proti mastitidám. Nakažlivé choroby přežvýkavců, ozdravovací programy. Nemoci selat před odstavem a po odstavu, jejich příčiny a prevence. Aktuální nakažlivá onemocnění prasat, prevence. Drůbež, zdravotní problematika chovu. Koně, zdravotní problematika chovu, onemocnění pohybového aparátu, koliky, nakažlivá onemocnění, prevence. Kožešinová zvířata, ryby, včely, přehled jejich významných chorob.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze
  • Exkurze - 5 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 45 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 60 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem je získání přehledu o významných problémech řešených v rámci ochrany zdraví hospodářských zvířat v návaznosti na kvalitu živočišných produktů. V průběhu výuky předmětu je dán důraz na základní legislativní předpoklady chovu hospodářských zvířat, péče o jejich zdravotní stav a produkční využitelnost a postupy při jejich využití jako producentů kvalitních a zdravotně nezávadných potravin. Je upozorněno na nejčastější zdravotní problémy u jednotlivých druhů zvířat, jejich detekce, preventivní opatření a možnosti řešení.
Student získá znalosti v problematice legislativních požadavků na ochranu zdraví hospodářských zvířat a s tím související následné kvality živočišných produktů. Seznámí se s nejčastějšími zdravotními problémy hospodářských zvířat, jejich diagnostikou, prevencí a řešením.
Předpoklady
Znalosti z techniky chovu hospodářských zvířat.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Aktivní účast na cvičeních a exkurzi. Požadavky pro úspěšné absolvování předmětů budou sděleny na začátku semestru.
Doporučená literatura
  • Drobníček L., Pešán J., Smetana P. Jak na..faremní prodej ze dvora. Klatovy, 2011, 102 s..
  • Treml F., a kol. Infekční choroby zvířat I: Bakteriální, mykotické a protozoární infekce. Brno, 2014, 88 s..
  • Treml F., a kol. Infekční choroby zvířat II: Virové a prionové infekce. Brno, 2014, 96 s..
  • Treml F., a kol. Obecná epizootologie. Brno, 2014, 64 s..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Rostlinolékařství (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2019) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské inženýrství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní