Vyučující
|
-
Baštýřová Brutovská Anna, Mgr. Ing.
-
Kouba František, MVDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Zdraví zvířat jako základní předpoklad produkce zdravotně nezávadných a biologicky plnohodnotných potravin živočišného původu a hospodářské prosperity podniku. Zdravotní problémy v chovech skotu. Příčiny zdravotních ztrát telat. Etiologická charakteristika a prevence orgánových a metabolických onemocnění přežvýkavců. Onemocnění mléčné žlázy dojnic, komplexní boj proti mastitidám. Nakažlivé choroby přežvýkavců, ozdravovací programy. Nemoci selat před odstavem a po odstavu, jejich příčiny a prevence. Aktuální nakažlivá onemocnění prasat, prevence. Drůbež, zdravotní problematika chovu. Koně, zdravotní problematika chovu, onemocnění pohybového aparátu, koliky, nakažlivá onemocnění, prevence. Kožešinová zvířata, ryby, včely, přehled jejich významných chorob.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze
- Exkurze
- 5 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 45 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 40 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je získání přehledu o významných problémech řešených v rámci ochrany zdraví hospodářských zvířat v návaznosti na kvalitu živočišných produktů. V průběhu výuky předmětu je dán důraz na základní legislativní předpoklady chovu hospodářských zvířat, péče o jejich zdravotní stav a produkční využitelnost a postupy při jejich využití jako producentů kvalitních a zdravotně nezávadných potravin. Je upozorněno na nejčastější zdravotní problémy u jednotlivých druhů zvířat, jejich detekce, preventivní opatření a možnosti řešení.
Student získá znalosti v problematice legislativních požadavků na ochranu zdraví hospodářských zvířat a s tím související následné kvality živočišných produktů. Seznámí se s nejčastějšími zdravotními problémy hospodářských zvířat, jejich diagnostikou, prevencí a řešením.
|
Předpoklady
|
Znalosti z techniky chovu hospodářských zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška
Aktivní účast na cvičeních a exkurzi. Požadavky pro úspěšné absolvování předmětů budou sděleny na začátku semestru.
|
Doporučená literatura
|
-
Drobníček L., Pešán J., Smetana P. Jak na..faremní prodej ze dvora. Klatovy, 2011, 102 s..
-
Treml F., a kol. Infekční choroby zvířat I: Bakteriální, mykotické a protozoární infekce. Brno, 2014, 88 s..
-
Treml F., a kol. Infekční choroby zvířat II: Virové a prionové infekce. Brno, 2014, 96 s..
-
Treml F., a kol. Obecná epizootologie. Brno, 2014, 64 s..
|