Vyučující
|
-
Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Předmět zahrnuje především základní poznatky o charakteristice živin, krmiv a doplňků. Obsahově je členěn do celků obsahujících: význam vody, působení a zdroje dusíkatých látek, vlivy sacharidů a tuků jako energetických zdrojů, význam a působení ostatních složek - minerálních látek, vitamínů a dalších specifických látek. Sleduje se působení jednotlivých živin v organizmu a možnosti ovlivnění produkce. Rozhodující je charakteristika zdrojů potravy a její členění a působení v procesu trávení u jednotlivých druhů hospodářských zvířat.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 26 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 54 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 15 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předat informace o základech výživy hospodářských zvířat. Důraz bude kladen na význam živin a energie. Student má porozumět vzorkování krmiv, v praktickém cvičení provést analýzu živin a prokázat schopnost kvalitativního hodnocení krmiv.
Schopnost definovat nutriční hodnotu krmiv, orientace v základních metodách analýzy krmiv, včetně metodik pro odběr vzorků. Výpočet energetických hodnot. Schopnost posuzovat kvalitu krmiv.
|
Předpoklady
|
Znalosti středoškolské biologie; znalosti středoškolské chemie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Test, Průběžné hodnocení
Předmět je ukončen zápočtem, kterému přechází průběžné hodnocení. Požadavkem na splnění předmětu je úspěšné hodnocení testů.
|
Doporučená literatura
|
-
Metody odběru vzorku a laboratorní zkoušení krmiv - Nařízení komise (ES) č. 152/2009.
-
Inra. Alimentation des bovins, ovin et caprins ed.. Quae Tables, 307 s. ISBN 978-2-7592-0020-7.
-
Třináctý, J. et al. Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest Pohořelice, 592 s., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
-
Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.
|