Předmět: Výživa a krmení hosp. zvířat I

« Zpět
Název předmětu Výživa a krmení hosp. zvířat I
Kód předmětu KZVE/VKHZ1
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Předmět zahrnuje především základní poznatky o charakteristice živin, krmiv a doplňků. Obsahově je členěn do celků obsahujících: význam vody, působení a zdroje dusíkatých látek, vlivy sacharidů a tuků jako energetických zdrojů, význam a působení ostatních složek - minerálních látek, vitamínů a dalších specifických látek. Sleduje se působení jednotlivých živin v organizmu a možnosti ovlivnění produkce. Rozhodující je charakteristika zdrojů potravy a její členění a působení v procesu trávení u jednotlivých druhů hospodářských zvířat.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 26 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 54 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 15 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předat informace o základech výživy hospodářských zvířat. Důraz bude kladen na význam živin a energie. Student má porozumět vzorkování krmiv, v praktickém cvičení provést analýzu živin a prokázat schopnost kvalitativního hodnocení krmiv.
Schopnost definovat nutriční hodnotu krmiv, orientace v základních metodách analýzy krmiv, včetně metodik pro odběr vzorků. Výpočet energetických hodnot. Schopnost posuzovat kvalitu krmiv.
Předpoklady
Znalosti středoškolské biologie; znalosti středoškolské chemie

Hodnoticí metody a kritéria
Test, Průběžné hodnocení

Předmět je ukončen zápočtem, kterému přechází průběžné hodnocení. Požadavkem na splnění předmětu je úspěšné hodnocení testů.
Doporučená literatura
  • Metody odběru vzorku a laboratorní zkoušení krmiv - Nařízení komise (ES) č. 152/2009.
  • Inra. Alimentation des bovins, ovin et caprins ed.. Quae Tables, 307 s. ISBN 978-2-7592-0020-7.
  • Třináctý, J. et al. Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest Pohořelice, 592 s., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
  • Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2019) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2016) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní