Vyučující
|
-
Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Krmivářská terminologie, význam a přeměna živin. Význam dusíkatých látek, aminokyselin a biologická hodnota. Sacharidy, vláknina, tuky - jejich význam ve výživě zvířat. Minerální živiny. Stravitelnost živin a faktory ovlivňující stravitelnost. Potřeba živin, sestavování a výpočet. Nauka o krmivech. Úprava krmiv, konzervace. Výroba krmných směsí a použití krmiv. Sestavování a optimalizace krmných dávek. Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 25 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 44 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je zvládnutí teoretických základů a praktických postupů výživy a krmení jedntlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat.
Kompetence o významu a funkcích základní živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Schopnost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
|
Předpoklady
|
Středoškolská chemie, biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Test
Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
|
Doporučená literatura
|
-
E.M., Binder, G. Schatzmayr. World Nutrition Forum the Future of Animal Production. Noingham press, 374 s., 2008. ISBN 978-1-904761-80-.
-
Fuller, M.F. The encyclopedia of farm animal nutrition. 1. ed. Wallingford : CABI Publishing, 2004. ISBN 0-85199-369-9.
-
Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.
|