Předmět: Výživa a krmení hospodářských zvířat

« Zpět
Název předmětu Výživa a krmení hospodářských zvířat
Kód předmětu KZVE/VKHZV
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Krmivářská terminologie, význam a přeměna živin. Význam dusíkatých látek, aminokyselin a biologická hodnota. Sacharidy, vláknina, tuky - jejich význam ve výživě zvířat. Minerální živiny. Stravitelnost živin a faktory ovlivňující stravitelnost. Potřeba živin, sestavování a výpočet. Nauka o krmivech. Úprava krmiv, konzervace. Výroba krmných směsí a použití krmiv. Sestavování a optimalizace krmných dávek. Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 25 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 44 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je zvládnutí teoretických základů a praktických postupů výživy a krmení jedntlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat.
Kompetence o významu a funkcích základní živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Schopnost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
Předpoklady
Středoškolská chemie, biologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Test

Předmět je ukončen zkouškou, které předchází průběžné hodnocení. Pro splnění předmětu je požadováno úspěšné hodnocení testů.
Doporučená literatura
  • E.M., Binder, G. Schatzmayr. World Nutrition Forum the Future of Animal Production. Noingham press, 374 s., 2008. ISBN 978-1-904761-80-.
  • Fuller, M.F. The encyclopedia of farm animal nutrition. 1. ed. Wallingford : CABI Publishing, 2004. ISBN 0-85199-369-9.
  • Webové stránky katerdy. Výživa a krmení hospodářských zvířat.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělství - Prvovýroba (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní