Předmět: Výživa monogastrů

« Zpět
Název předmětu Výživa monogastrů
Kód předmětu KZVE/VM
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Skřivanová Věra, prof. Ing. CSc.
  • Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
Obsah předmětu
Stanovování stravitelnosti živin, bilanční pokusy. Úprava, konzervace a krmení jednotlivých druhů krmiv. Sestavování krmných dávek podle současných krmných jednotek. Sestavování krmných směsí, jejich hodnocení a význam pro jednotlivé kategorie monogastrických zvířat. Bilancování surovin a ekonomické hodnocení výsledků použití směsí.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Práce s textem (učebnicí, knihou), Písemná práce (např. u souborných zkoušek, klauzur), Individuální příprava ke zkoušce, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Domácí příprava na výuku - 80 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů PDS v oblasti rozborů krmiv a významu jednotlivých živin v organismu monogastrických zvířat.
Kompetence o významu a funkcích základních živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská monogastrická zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím monogastrických hospodářských zvířat. Schopnost definovat potřebu živin a energie, včetně optimalizace krmných diet.
Předpoklady
Schopnost definovat nutriční hodnotu krmiv, orientace v základních metodách analýz krmiv, včetně metodik pro odběr vzorků. Výpočet základních živin pro sestavení krmných směsí a diet.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Kombinovaná zkouška, Seminární práce

Předmět je ukončen písemnou a ústní zkouškou.
Doporučená literatura
  • Černý, Hugo. Anatomie domácích ptáků. 1. vyd. Brno : Metoda, 2005. ISBN 80-239-4966-7.
  • Jeroch, Heinz; Čermák, Bohuslav,; Kroupová, Vlasta. Základy výživy a krmení hospodářských zvířat : vědecká monografie. 1. vyd. Č. Budějovice : ZF JU, 2006. ISBN 80-7040-873-1.
  • Reece, William O.; Cibulka, Jiří; Jílek, František,; Fučíková, Alena. Fyziologie domácích zvířat. Vydání 1. Praha : Grada Publishing, 1998. ISBN 80-7169-547-5.
  • Zeman, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha : Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-17-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -