Vyučující
|
-
Kernerová Naděžda, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Výuka je koncipována ve vztahu genetika - management - zisk. Problematika drůbežnictví v návaznosti na produkci vajec a masa a na jejich kvalitu a možnosti jejich ovlivnění endogenními a exogenními faktory. Snáška a její charakteristika, rozmnožování drůbeže, problematika líhnutí, biologická hodnota násadových vajec a biologická kontrola líhnutí, metody sexování jednodenní drůbeže. Produkce konzumních vajec, chov plemenných slepic. Masná užitkovost drůbeže, růst ve vztahu k jatečné hodnotě and jatečné výtěžnosti. Produkce trusu a jeho zpracování. Základy aspekty šlechtění drůbeže (selekce, hybridizace). Provádění kontroly užitkovosti v chovu drůbeže. Ochrana zdraví drůbeže. Kvalita vajec a drůbežího masa vedoucí k funkční potravině. Welfare a kvalita produkce v alternativních systémech chovu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální příprava ke zkoušce, Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
- Domácí příprava na výuku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 80 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 60 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je, aby studenti získali přehled o současných vědeckých poznatcích v chovu drůbeže.
Hluboké odborné a systematické znalosti v oblasti chovu drůbeže. Znalost současných trendů v chovu drůbeže.
|
Předpoklady
|
Znalosti anatomie, fyziologie, reprodukce, genetiky a výživy drůbeže.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce
Student zpracovává na podkladě odborných a vědeckých literárních pramenů zadanou seminární práci, kterou průběžně konzultuje.
|
Doporučená literatura
|
-
Appleby, M. et al. Poultry behaviour and welfare.. CABI Publ., 2004.
-
Bell, D. and Weaver, W. Commercial chicken meat and egg production.. Kluwer Acad. Publ., 2001.
-
Etches, R. J. Reproduction in poultry.. CABI Publ., 2000.
-
Leeson, S. and Summers, J. D. Broiler breeder production.. Nottingham: Nottingham University Press, 2009. ISBN 978-1904761-79-2.
-
Richardson, R. I. and Mead, G. C. Poultry meat science.. CABI Publ., 1999.
-
Sim, J. S. et al. Egg nutrition and biotechnology.. CABI Publ., 1999.
-
Skřivan, M. et al. Drůbežnictví 2000.. Praha, Agrospoj, 2000.
|