Vyučující
|
-
Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
|
Obsah předmětu
|
Charakteristiky a stravitelnosti živin; fyziologické a biochemické aspekty výživy přežvýkavců, trávení, metabolismus; stanovení potřeb živin a energie pro jednotlivé kategorie; charakteristika krmiv a jejich využití; úpravy krmiv, technika a technologie krmení; význam fázové výživy; vztah výživy a reprodukce dojnic, sestavování a optimalizace krmných diet; faktory ovlivňující kvalitativní parametry mléka.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Individuální příprava ke zkoušce, Individuální konzultace s vyučujícím
- Domácí příprava na výuku
- 55 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 55 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 50 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je umožnit studentům DSP specifické prohloubení znalostí z oblasti výživy skotu. Výuka se zaměří na specifiku využívání živin prostřednictvím symbiotické mikroflóry a zdrojů živin z objemných krmiv, koncentrovaných krmiv a ruminálních mikroorganismů. Esenciální nutriční faktory a jejich ovlivnění krmivářskými technologiemi. Vzájemné interakce živin v průběhu skladování a konzervace a vliv takovýchto komplexů na kvalitativní stránky života a produkce skotu. Rozvoj pastevních systémů výživy skotu. Minerální živiny a biologicky účinné látky. Stravitelnost živin a faktory, které ji ovlivňují. Moderní metody konzervace krmiv, jejich úprava a biotechnologie. Bilance krmiv v zemědělském podniku. Vliv výživy a krmení na ekonomiku chovu masných a dojných stád.
Získání hlubších znalostí o výživě zvířat; potřebě živin a energie, o systémech hodnocení krmiv a použití krmných aditiv ve vztahu k metabolických poruchách. Studenti získají kompetence posoudit ekologické aspekty, vliv výživy na zdravotní stav zvířat a posoudit vliv výživy na kvalitu potravin. Předmět dává studentům způsobilost odborně a kvalifikovaně přemýšlet a rozhodovat, využívat software pro optimalizaci krmných diet, včetně poradenství.
|
Předpoklady
|
Student se orientuje v problematice v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Seminární práce
Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie živočichů.
|
Doporučená literatura
|
-
Mudřík, Z., Doležal, P., KoukalL, P. et al. Základy moderní výživy skotu: vědecká monografie zpracovaná v rámci řešení VZ MSM 6046030901. 1. vyd.. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2006. ISBN 80-213-1559-8.
-
Suchý, P., Straková, E., Herzik, I., Skřivanová, E., Zapletal, D. Výživa a dietetika II. díl. Brno : VFU, 2011.
-
Třináctý, Jiří. Hodnocení krmiv pro dojnice. Vydání 1. Pohořelice : AgroDigest s.r.o., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
-
Underwood, E. J., Suttle, N. F. The Mineral Nutrition of Livestock. 3rd Edition. Wallingford : CABI Publishing, 2001.
-
Zeman, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha : Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-17-7.
|