Předmět: Výživa hospodářských zvířat

« Zpět
Název předmětu Výživa hospodářských zvířat
Kód předmětu KZVE/VYHZ
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lád František, doc. Ing. CSc.
  • Podsedníček Milan, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Krmivářská technologie, esenciální nutriční faktory. Význam dusíkatých látek ve výživě zvířat, význam aminokyselin a biologická hodnota krmiv. Sacharidy, vláknina, tuky - jejich význam ve výživě zvířat. Minerální živiny, biologicky účinné látky, makroprvky. Konzervace krmiv, úprava krmiv a biotechnologie. Výroba krmných směsí a použití krmiv. Tvorba krmných dávek - sestavování a výpočet krmných norem, optimalizace krmných dávek. Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat. Bilance pro hospodářská zvířata v zemědělském podniku. Vliv výživy a krmení na ekonomiku výroby živočišného produktu.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Individuální konzultace s vyučujícím
  • Domácí příprava na výuku - 59 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 55 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Doktorandi se mohou v rámci předmětu specializovat, podle zadání doktorské práce, na hodnocení nutričních parametrů, antinutričních látek v čerstvém a konzervovaném stavu. Dále se mohou orientovat na vliv jednotlivých živin na parametry užitkovosti a reprodukce, jak u přežvýkavců tak i u nepřežvýkavých zvířat. Dále je možné soustředit se na klasické a ekologické systémy výživy jednotlivých druhů zvířat. Speciálními úseky jsou přídavky minerálních látek, vitaminů a aditivních látek do krmných diet pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat a pro konzervaci píce.
Student se dovede samostatně orientovat v dané problematice a získané poznatky je schopen využít při své vědecké činnosti či další praxi.
Předpoklady
Student se orientuje v problematice v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie živočichů.
Doporučená literatura
  • Inra. Alimentation des bovins, ovin et caprins ed.. Quae Tables, 307 s. ISBN 978-2-7592-0020-7.
  • J.Pozdíšek, F., Mikyska, R., Loučka, M.Bjelka. Metodická příručka pro chovatele k výrobě konzervovaných krmiv(siláží) z víceletých pícnin a trvalých travních porostů. 38 s., 2008. ISBN 978-80-87144-06-0.
  • M.F.Fuller. The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition. CABi pub., 606 s., 2004. ISBN 0 85199 369 9.
  • Třináctý, J. et al. Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest Pohořelice, 592 s., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Speciální zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -