Vyučující
|
-
Lád František, doc. Ing. CSc.
-
Podsedníček Milan, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Krmivářská technologie, esenciální nutriční faktory. Význam dusíkatých látek ve výživě zvířat, význam aminokyselin a biologická hodnota krmiv. Sacharidy, vláknina, tuky - jejich význam ve výživě zvířat. Minerální živiny, biologicky účinné látky, makroprvky. Konzervace krmiv, úprava krmiv a biotechnologie. Výroba krmných směsí a použití krmiv. Tvorba krmných dávek - sestavování a výpočet krmných norem, optimalizace krmných dávek. Krmení jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat. Bilance pro hospodářská zvířata v zemědělském podniku. Vliv výživy a krmení na ekonomiku výroby živočišného produktu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Individuální konzultace s vyučujícím
- Domácí příprava na výuku
- 59 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 55 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Doktorandi se mohou v rámci předmětu specializovat, podle zadání doktorské práce, na hodnocení nutričních parametrů, antinutričních látek v čerstvém a konzervovaném stavu. Dále se mohou orientovat na vliv jednotlivých živin na parametry užitkovosti a reprodukce, jak u přežvýkavců tak i u nepřežvýkavých zvířat. Dále je možné soustředit se na klasické a ekologické systémy výživy jednotlivých druhů zvířat. Speciálními úseky jsou přídavky minerálních látek, vitaminů a aditivních látek do krmných diet pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat a pro konzervaci píce.
Student se dovede samostatně orientovat v dané problematice a získané poznatky je schopen využít při své vědecké činnosti či další praxi.
|
Předpoklady
|
Student se orientuje v problematice v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie živočichů.
|
Doporučená literatura
|
-
Inra. Alimentation des bovins, ovin et caprins ed.. Quae Tables, 307 s. ISBN 978-2-7592-0020-7.
-
J.Pozdíšek, F., Mikyska, R., Loučka, M.Bjelka. Metodická příručka pro chovatele k výrobě konzervovaných krmiv(siláží) z víceletých pícnin a trvalých travních porostů. 38 s., 2008. ISBN 978-80-87144-06-0.
-
M.F.Fuller. The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition. CABi pub., 606 s., 2004. ISBN 0 85199 369 9.
-
Třináctý, J. et al. Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest Pohořelice, 592 s., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
|