Předmět: Ochrana zdraví zvířat

« Zpět
Název předmětu Ochrana zdraví zvířat
Kód předmětu KZVE/XOZZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Horčičková Michaela, Ing. Ph.D.
  • Kváč Martin, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Ochrana zvířat na úrovni morální, právní i ekonomické. 2-3. Právní předpisy k ochraně zdraví zvířat. 4. Zásady chovu zvířata a welfare. 5. Zdraví a nemoc. 6. Choroby a jejich základní funkční a morfologické projevy 7. Cesty přenosu infekčních onemocnění. 8. Biosecurity v chovech hospodářských zvířat. 9. Konvenční a nekonvenční postupy v ochraně zdraví zvířat. 10. Vliv technologie chovu zvířat na výskyt infekčních a neinfekčních onemocnění. 11. Zdravotní a hygienická nezávadnost a biologická hodnota potravin živočišného původu. 12. Aktuální zdravotní situace v chovech hospodářských zvířat v České republice. 13. Postupy a strategie při aplikaci veterinárních léčivých přípravků. 14. Lidé a domácí zvířata jako zdroj infekcí pro hospodářská zvířata.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace, Projekce (statická, dynamická)
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 60 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je rozšířit znalosti studujících o detailní informace o ochraně zdraví zvířat v oblasti právních předpisů a způsobů šíření infekcí v závislosti na technologii chovu a rozšířit poznatky o ochraně zdraví a prevenci chorob zvířat jako nedílné součásti ochrany zdraví člověka.
Student získá pokročilé znalosti a dovednosti v oblasti prevence chorob hospodářských zvířat a vlivu technologie chovu na zdraví zvířata. Získané znalosti studenti využijí v zemědělské praxi při odhalování a odstraňování příčiny zdravotních poruch zvířat vyvolaných jak infekčními agens, tak nevhodným způsobem chovu.
Předpoklady
Znalosti biologie, zoologie, zootechniky, zoohygieny a výživy zvířat.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Seminární práce

Povinná účast na laboratorních a terénních cvičeních a pořádaných exkurzích, prezentace a odevzdání semestrální práce
Doporučená literatura
  • Kursa J., Jílek F., Vítovec J., Rajon R. Zoohygiena a prevence chorob hospodářských zvířat.. ZF JU v Č. Budějovicích, 1998. ISBN 80-7040-290-3.
  • Treml F., Celer V., Hejlíček K., Nesňalová E., Vařejka F. Epizootologie pro veterinární hygieniky I. SPN, Praha, 164 s., 1991.
  • Treml F., Hejlíček, K. Epizootologie pro veterinární hygieniky II. SPN, Praha, 153 s., 1991.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zootechnika (2013) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní