Vyučující
|
-
Horčičková Michaela, Ing. Ph.D.
-
Kváč Martin, prof. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Ochrana zvířat na úrovni morální, právní i ekonomické. 2-3. Právní předpisy k ochraně zdraví zvířat. 4. Zásady chovu zvířata a welfare. 5. Zdraví a nemoc. 6. Choroby a jejich základní funkční a morfologické projevy 7. Cesty přenosu infekčních onemocnění. 8. Biosecurity v chovech hospodářských zvířat. 9. Konvenční a nekonvenční postupy v ochraně zdraví zvířat. 10. Vliv technologie chovu zvířat na výskyt infekčních a neinfekčních onemocnění. 11. Zdravotní a hygienická nezávadnost a biologická hodnota potravin živočišného původu. 12. Aktuální zdravotní situace v chovech hospodářských zvířat v České republice. 13. Postupy a strategie při aplikaci veterinárních léčivých přípravků. 14. Lidé a domácí zvířata jako zdroj infekcí pro hospodářská zvířata.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace, Projekce (statická, dynamická)
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 14 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je rozšířit znalosti studujících o detailní informace o ochraně zdraví zvířat v oblasti právních předpisů a způsobů šíření infekcí v závislosti na technologii chovu a rozšířit poznatky o ochraně zdraví a prevenci chorob zvířat jako nedílné součásti ochrany zdraví člověka.
Student získá pokročilé znalosti a dovednosti v oblasti prevence chorob hospodářských zvířat a vlivu technologie chovu na zdraví zvířata. Získané znalosti studenti využijí v zemědělské praxi při odhalování a odstraňování příčiny zdravotních poruch zvířat vyvolaných jak infekčními agens, tak nevhodným způsobem chovu.
|
Předpoklady
|
Znalosti biologie, zoologie, zootechniky, zoohygieny a výživy zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Seminární práce
Povinná účast na laboratorních a terénních cvičeních a pořádaných exkurzích, prezentace a odevzdání semestrální práce
|
Doporučená literatura
|
-
Kursa J., Jílek F., Vítovec J., Rajon R. Zoohygiena a prevence chorob hospodářských zvířat.. ZF JU v Č. Budějovicích, 1998. ISBN 80-7040-290-3.
-
Treml F., Celer V., Hejlíček K., Nesňalová E., Vařejka F. Epizootologie pro veterinární hygieniky I. SPN, Praha, 164 s., 1991.
-
Treml F., Hejlíček, K. Epizootologie pro veterinární hygieniky II. SPN, Praha, 153 s., 1991.
|