Předmět: Úprava a konzervace krmiv

« Zpět
Název předmětu Úprava a konzervace krmiv
Kód předmětu KZVE/ÚKK
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
Obsah předmětu
Technologické postupy úprav krmiv, fyzikálně mechanické, biologické, chemické; tepelné úpravy; konzervace krmiv silážováním, technologické a technické aspekty, rozdělení a možnosti využití silážních aditiv, úpravy krmných surovin, výroba extrudovaných krmiv, technologie sklizně a konzervace krmiv; hodnocení kvality konzervovaných krmiv a interpretace výsledků.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Individuální příprava ke zkoušce, Individuální konzultace s vyučujícím
  • Semestrální práce - 60 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 55 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 55 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je umožnit studentům DSP specifické prohloubení znalostí z úpravy a konzervace krmiv. Absolvování předmětu odstraňuje disproporce mezi různými absolvovanými formami předchozího vysokoškolského studia a vytváří základ pro studium specializovaných disciplin daného oboru DSP. Inovované metody hodnocení krmiv evropského standardu podle ISO norem. Biologické metody konzervace krmiv. Destruktivní i nedestruktivní metody konzervace krmiv. Metody týkající se zpřístupnění živin za pomoci fyzikálních, chemických, biologických a kombinovaných postupů. Welfare zvířat a ochrana životního prostředí.
Kompetence o významu a funkcích živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Předmět dává studentům způsobilost odborně a kvalifikovaně přemýšlet a rozhodovat.
Předpoklady
Student se orientuje v problematice v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Seminární práce

Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie živočichů.
Doporučená literatura
  • Doležal, P. a kol. Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv: (přednášky). 2. vyd.. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010. ISBN 978-80-7375-441-9.
  • Doležal, P., Zeman, L., Vyskočil, I., Doležal, J. Abeceda silážování krmiv a konzervace vedlejších produktů potravinářského průmyslu. In Konzervace krmiv & Silage cup 2007. Brno: Bioferm, 2007.
  • Isselstein, J., Spatz, G., Hofmann, M. Organic Grassland Farming. Duderstadt : Mecke Druck und Verlag, 2001.
  • Třináctý, Jiří. Hodnocení krmiv pro dojnice. Vydání 1. Pohořelice : AgroDigest s.r.o., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
  • Wilkinson, J. M. Silage. 1. ed. Lincoln : Chalcombe Publications, 2005. ISBN 0-948617-50-0.
  • Zeman, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha : Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-17-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Obecná zootechnika (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -