Vyučující
|
-
Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
|
Obsah předmětu
|
Technologické postupy úprav krmiv, fyzikálně mechanické, biologické, chemické; tepelné úpravy; konzervace krmiv silážováním, technologické a technické aspekty, rozdělení a možnosti využití silážních aditiv, úpravy krmných surovin, výroba extrudovaných krmiv, technologie sklizně a konzervace krmiv; hodnocení kvality konzervovaných krmiv a interpretace výsledků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Individuální příprava ke zkoušce, Individuální konzultace s vyučujícím
- Semestrální práce
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 55 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je umožnit studentům DSP specifické prohloubení znalostí z úpravy a konzervace krmiv. Absolvování předmětu odstraňuje disproporce mezi různými absolvovanými formami předchozího vysokoškolského studia a vytváří základ pro studium specializovaných disciplin daného oboru DSP. Inovované metody hodnocení krmiv evropského standardu podle ISO norem. Biologické metody konzervace krmiv. Destruktivní i nedestruktivní metody konzervace krmiv. Metody týkající se zpřístupnění živin za pomoci fyzikálních, chemických, biologických a kombinovaných postupů. Welfare zvířat a ochrana životního prostředí.
Kompetence o významu a funkcích živin v živočišném organismu. Schopnost charakterizovat krmiva, vhodnost zařazení pro hospodářská zvířata. Kompetence pro vhodné úpravy a konzervaci krmiv ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím hospodářských zvířat. Předmět dává studentům způsobilost odborně a kvalifikovaně přemýšlet a rozhodovat.
|
Předpoklady
|
Student se orientuje v problematice v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Seminární práce
Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie živočichů.
|
Doporučená literatura
|
-
Doležal, P. a kol. Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv: (přednášky). 2. vyd.. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010. ISBN 978-80-7375-441-9.
-
Doležal, P., Zeman, L., Vyskočil, I., Doležal, J. Abeceda silážování krmiv a konzervace vedlejších produktů potravinářského průmyslu. In Konzervace krmiv & Silage cup 2007. Brno: Bioferm, 2007.
-
Isselstein, J., Spatz, G., Hofmann, M. Organic Grassland Farming. Duderstadt : Mecke Druck und Verlag, 2001.
-
Třináctý, Jiří. Hodnocení krmiv pro dojnice. Vydání 1. Pohořelice : AgroDigest s.r.o., 2013. ISBN 978-80-260-2514-6.
-
Wilkinson, J. M. Silage. 1. ed. Lincoln : Chalcombe Publications, 2005. ISBN 0-948617-50-0.
-
Zeman, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha : Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-17-7.
|