Předmět: Fish Nutrition

« Zpět
Název předmětu Fish Nutrition
Kód předmětu UA/FIND
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Mráz Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Roy Koushik, MSc. Ph.D.
Obsah předmětu
Main topics of lectures: 1) Natural food in ponds 1 2) Natural food in ponds 2 3) Supplementary feed 4) Influence of feeding on fish quality 5) Influence of feeds on eutrophication potential 6) Methods of digestibility determination 7) Modern feed additives 8) Diseases of fish from wrong nutrition 9) Tumor diseases of fish 10) Alternative sources of protein in fish nutrition 11) Feed composition analyses 12) Degradation of feed by oxidation 13) Microbial degradation of feed 14) Toxins and antinutrients in feed Exercise themes: 1) Formulation and production of compound feeds 2) Determination of digestibility and feed experiments 3) Feed quality analyses Study supporting materials at e-learning portal of USB (LMS Moodle): https://elearning.jcu.cz/course/view.php?id=2440

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Projekce (statická, dynamická), Praktická výuka
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 14 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 14 hodin za semestr
Výstupy z učení
The aim of the course is to provide students with advanced theoretical and practical skills in fish nutrition. Students will gain theoretical and practical experience with analytical methods and solutions to practical problems associated with fish nutrition. They will get an overview of the main research topics related to nutrition and fish feeding. They will learn to plan and perform experiments used in fish nutrition research.
By completing the course the student will gain basic theoretical and practical knowledge of fish nutrition. During the course, they will get acquainted with analytical methods and solutions to practical problems associated with fish nutrition. They will gain an overview of the main research topics related to fish nutrition and feeding. They will learn to plan and carry out experiments used in fish nutrition research. After completing the course, students will be able to develop nutrition and feeding plans for fish, formulate new feed mixtures, design, perform and evaluate experiments with feeding.
Předpoklady
Basics of fish anatomy and physiology, biochemistry

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Vypracování laboratorních protokolů

Active participation during practices, protocols elaboration, study of literature.
Doporučená literatura
  • Guillaume J, Kaushik S, Bergot P, Métailler R. Nutrition and feeding of fish and crustaceans. 2001.
  • Halver JE, Hardy RW. Fish nutrition, 3rd ed.. San Diego, 2002.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr