| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Mráz Jan, doc. Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Gebauer Radek, Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Procházka Karel, Bc.
                
 
            
                - 
                    Náhlík Vít, Mgr.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Obsahem předmětu je uplatnění sladkovodních ryb, mořských ryb a jiných vodních organismů (korýši - krevety, krabi, langusty, humři; měkkýši - sépie, olihně, chobotnice, slávky, hřebenatky, ústřice; vodní řasy) v gastronomii a tržní síti.  Gastronomi produktů akvakultury souvisí s přípravou, úpravou a předkládáním pokrmů z ryb, klasické technologie přípravy pokrmů (uzení, marinování, solení, mrazení) a nové technologie zpracování (mikrovlnné zpracování, konvektomaty). Mezinárodní kuchyně, kaviár, japonské speciality - sushi, surimi, tsukudani, kamaboko. Nutriční význam rybího masa, zhodnocování rybí suroviny, potravní bezpečnost, kontrolní a řídící systémy ve zpracování potravin (HACCP, ISO, GMP), metody stanovení kvality. Zavádění nových výrobků do obchodní sítě, marketing, reklama, logistika, řízení a organizace prodeje. Příprava výrobků pro hotely, restaurace a společné kuchyně.
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    | 
        
        Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Cílem předmětu je seznámit studenty s možnostmi uplatnění sladkovodních ryb, mořských ryb a jiných vodních organismů v gastronomii. Seznámit studenty zhodnocením rybí suroviny a zpracováním produktů pro zákazníka.
                 
                Student získá teoretické informace a praktické zkušenosti z gastronomie sladkovodních ryb. Zvládá přípravu, úpravu a předkládání vybraných  pokrmů a nové technologie zpracování (mikrovlnné zpracování, konvektomaty).
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                nespecifikováno
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Kombinovaná zkouška
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    Kříž O, Buňka F., Hrabě J. Senzorická analýza potravin II.. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2007. ISBN 978-80-7318-494-.
                
 
            
                
                - 
                    Ruiter, A. Fish and fihery products. Composition, nutritive properties and stability. UK OXON, Cab Internnational, 1995. 
                
 
            
                
                - 
                    Seeliger, D. Ryby a mořské plody. Teubner, 2007. 
                
 
            
                
                - 
                    Vácha, F., Buchtová, H. Komodity akvakultury. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2005. ISBN 80-7040-758-1.
                
 
            
         
         
         
     |