| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Hořejší Karel, Mgr. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Kabeláč Martin, doc. Mgr. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Kahoun David, Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Fojtíková Pavla, Ing. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Obsah přednášky: 1. Zpracování ovoce a zeleniny 2. Zpracování masa, drůbeže, vajec, ryb, výroba masných výrobků 3. Technologie mléka  vlastnosti mléka a jeho základní ošetření, výroba tekutých, koncentrovaných a sušených mléčných výrobků, výrobu másla, fermentovaných mléčných výrobků  4. Technologie olejů, tuků, detergentů a kosmetiky  výroba olejů a tuků z rostlinných a živočišných surovin, výroba mýdla a kosmetiky.  5. Fermentační technologie   suroviny k výrobě piva, sladovnictví a chmelařství, pivovarnictví  technologie výroby vína 6. Lihovarnictví. Výroba destilátů a droždí 7. Technologie sacharidů  výroba řepného cukru, výroba čokolády, cukrovinek výroba pekárenských výrobků, těstovin 8. Základy konzervace potravin  Obsah cvičení: Laboratorní cvičení jsou zaměřena na stanovení obsahu přírodních a aditivních látek v potravinách. Náplň laboratorních cvičení navazuje na přednášená témata a vychází z reálné praxe v potravinářských provozech nebo v laboratořích zaměřených na analýzu potravin. Posluchači si vyzkouší stanovení vybraných sloučenin či charakteristických ukazatelů jakosti potravin za pomocí klasických i instrumentálně náročných analytických technik. Součástí cvičení je rovněž i exkurze do potravinářských provozů a výroba piva studenty v univerzitním pivovaře s jeho následnou chemickou analýzou. 
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Laboratorní práce
        
            
                    
                
                    
                    - Exkurze
                        - 10 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Příprava na zkoušku
                        - 20 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Domácí příprava na výuku
                        - 20 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 30 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Náplní a cílem předmětu je seznámit posluchače s výrobou a konzervací běžně konzumovaných potravin a látek v nich obsažených. Přednášky jsou doplněny laboratorními cvičeními souvisejícími s danou problematikou.
                 
                Student získá základní znalosti o technologii výroby potravin s důrazem na biochemickou část a s látkami, které jsou v potravinách přítomny. V rámci praktik si vyzkouší některá běžná stavení látek v potravinách 
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                základní znalosti z fyzikální chemie a  ze strukturní i dynamické biochemie   
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Test, Vypracování laboratorních protokolů
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Vypracování protokolů z laboratorních cvičení a úspěšné složení ústní zkoušky min na 50% bodů.
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    Jan VELÍŠEK, Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 1-3. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. 
                
 
            
                
                - 
                    Jana DOSTÁLOVÁ a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014. 
                
 
            
                
                - 
                    Pavel KADLEC, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012. 
                
 
            
         
         
         
     |