Předmět: Klinická dietologie 1

« Zpět
Název předmětu Klinická dietologie 1
Kód předmětu ULZ/TKDT1
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kohout Pavel, doc. MUDr. Ph.D.
  • Pokorná Jitka, MUDr. Ph.D.
  • Růžičková Lucie, Mgr.
Obsah předmětu
1. Strava - definice, energetická a nutriční hodnota. Pojem klinické výživy. Výživové požadavky za běžnýchpodmínek, v jednotlivých věkových skupinách, v průběhu sportu a fyzické aktivity. Klidový energetický výdej. Bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Výběr potravin a nápojů. 2. Hodnocení stavu výživy. Klinické, antropometrické a laboratorní parametry. Bilance přijaté potravy. Diagnostika podvýživy na nemocničním lůžku, nutriční screening a sledování stavu výživy v průběhu hospitalizace. Dietní nemocniční systém, popis jednotlivých diet a jejich modifikací. Individuální a výběrová dieta, práce nutričního terapeuta, sipping. 3. Choroby trávicího traktu: Poruchy polykání, Akutní a chronická gastritida, dumping-syndrom. Žaludeční a dvanáctníkové vředy. Akutní a chronická enteritida; infekce, potravinové intoxikace; cestovatelský průjem, postradiační enteritida. Dieta při akutní a chronické enteritidě různé etiologie. 4. Idiopatické střevní záněty - Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Bezezbytková dieta, sipping, malabsorbční syndrom a potravinové intolerance - alergie a intolerance. Laktózová intolerance. Celiakie. Diagnostika a léčba. Chronické průjmy a zácpy, dráždivý tračník, flatulence. Střevní mikroflóra a její význam ve výživě, význam vlákniny. 5. Akutní, chronická pankreatitida, nádory pankreatu. Pankreatická dieta a klinická výživa u nemocí pankreatu. Nemoci jater (steatóza, cirhóza, alkoholické postižení, hepatitidy), onemocnění žlučníku a žlučových cest. Dietní a nutriční opatření při jaterních chorobách. 6. Obezita, metabolický syndrom. Obezita jako rizikový faktor. Indikace pro léčbu, cíle a principy léčby; dietní a režimová opatření v léčbě obezity, behaviorální léčba. Diety s extrémními relacemi přísunu energie a živin, přednosti a nedostatky, kritické zhodnocení. Chirurgická léčba obezity a farmakoterapie. Individuální léčba obezity. 7. Diabetes mellitus: Cíle dietní léčby u jednotlivých typů diabetu, obecné principy dietní léčby; praktické aspekty léčby, formy aplikace inzulinu. Doporučení pro přísun živin, sacharidové jednotky. Glykemický index, glykemická zátěž. Zvláštnosti zácviku pacienta do dietní praxe, kontrola glykemie, prevence výživou. Diabetická dieta, včetně kombinovaných diet při léčbě komplikací. 8. Dyslipidemie: Klasifikace a léčba, primární a sekundární hyperlipidémie, hypercholesterolémie a hypertriglyceridémie.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit seznámit studenty s obsahem předmětu klinické ditologie, která výchází z klinických obrazů a jejich aptogeneze.
Studenti získají velmi podrobné teoretické i praktické znalosti pro budoucí profesi. Jedná se o základní předmět, který ovlivní teoretickou i praktickou kvalitu absolventa.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Češka, Richard. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Vyd. 1. Praha : Triton, 2005. ISBN 80-7254-738-0.
  • Ehrmann, Jiří; Schneiderka, Petr,; Ehrmann, Jiří. Alkohol a játra. 1. vyd. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1048-X.
  • Kocourková, Jana. Mentální anorexie a mentální bulimie v dětství a dospívání. 1. vyd. Praha : Galén, 1997. ISBN 80-85824-51-5.
  • Kohout, P. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty,. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-023-2.
  • Málková, Iva; Štochlová, Jaroslava. Hubneme s rozumem v praxi : glykemická kuchařka : jídelníček a tipy na celý den. 2. vyd. Praha : Smart Press, 2007. ISBN 978-80-87049-08-2.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr