1. Strava - definice, energetická a nutriční hodnota. Pojem klinické výživy. Výživové požadavky za běžnýchpodmínek, v jednotlivých věkových skupinách, v průběhu sportu a fyzické aktivity. Klidový energetický výdej. Bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Výběr potravin a nápojů. 2. Hodnocení stavu výživy. Klinické, antropometrické a laboratorní parametry. Bilance přijaté potravy. Diagnostika podvýživy na nemocničním lůžku, nutriční screening a sledování stavu výživy v průběhu hospitalizace. Dietní nemocniční systém, popis jednotlivých diet a jejich modifikací. Individuální a výběrová dieta, práce nutričního terapeuta, sipping. 3. Choroby trávicího traktu: Poruchy polykání, Akutní a chronická gastritida, dumping-syndrom. Žaludeční a dvanáctníkové vředy. Akutní a chronická enteritida; infekce, potravinové intoxikace; cestovatelský průjem, postradiační enteritida. Dieta při akutní a chronické enteritidě různé etiologie. 4. Idiopatické střevní záněty - Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Bezezbytková dieta, sipping, malabsorbční syndrom a potravinové intolerance - alergie a intolerance. Laktózová intolerance. Celiakie. Diagnostika a léčba. Chronické průjmy a zácpy, dráždivý tračník, flatulence. Střevní mikroflóra a její význam ve výživě, význam vlákniny. 5. Akutní, chronická pankreatitida, nádory pankreatu. Pankreatická dieta a klinická výživa u nemocí pankreatu. Nemoci jater (steatóza, cirhóza, alkoholické postižení, hepatitidy), onemocnění žlučníku a žlučových cest. Dietní a nutriční opatření při jaterních chorobách. 6. Obezita, metabolický syndrom. Obezita jako rizikový faktor. Indikace pro léčbu, cíle a principy léčby; dietní a režimová opatření v léčbě obezity, behaviorální léčba. Diety s extrémními relacemi přísunu energie a živin, přednosti a nedostatky, kritické zhodnocení. Chirurgická léčba obezity a farmakoterapie. Individuální léčba obezity. 7. Diabetes mellitus: Cíle dietní léčby u jednotlivých typů diabetu, obecné principy dietní léčby; praktické aspekty léčby, formy aplikace inzulinu. Doporučení pro přísun živin, sacharidové jednotky. Glykemický index, glykemická zátěž. Zvláštnosti zácviku pacienta do dietní praxe, kontrola glykemie, prevence výživou. Diabetická dieta, včetně kombinovaných diet při léčbě komplikací. 8. Dyslipidemie: Klasifikace a léčba, primární a sekundární hyperlipidémie, hypercholesterolémie a hypertriglyceridémie.
|
-
Češka, Richard. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Vyd. 1. Praha : Triton, 2005. ISBN 80-7254-738-0.
-
Ehrmann, Jiří; Schneiderka, Petr,; Ehrmann, Jiří. Alkohol a játra. 1. vyd. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1048-X.
-
Kocourková, Jana. Mentální anorexie a mentální bulimie v dětství a dospívání. 1. vyd. Praha : Galén, 1997. ISBN 80-85824-51-5.
-
Kohout, P. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty,. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-023-2.
-
Málková, Iva; Štochlová, Jaroslava. Hubneme s rozumem v praxi : glykemická kuchařka : jídelníček a tipy na celý den. 2. vyd. Praha : Smart Press, 2007. ISBN 978-80-87049-08-2.
-
Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
|