Předmět: Mikrobiologie.,Epidemiologie infekčních onemocnění a Hygiena 2

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie.,Epidemiologie infekčních onemocnění a Hygiena 2
Kód předmětu ULZ/TMEH2
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Javůrková Petra, Ing.
  • Beníšková Dagmar, MUDr.
Obsah předmětu
Mikrobiologie - přednášky (2. roč. LS) 1. Předmět a obsah mikrobiologie 2. Zásady sterilizace a dezinfekce 3. Základy morfologie, bakterií, virů, mikromicetů, parazitů a molicutes 4. Speciální bakteriologie zaměřená na střevní infekce 5. Speciální virologie zaměřená na střevní infekce 6. Speciální infekce, plísně, parazity a molicutes zaměřené na střevní infekce 7. Základní principy obranných mechanismů 8. Nozokomiální infekce vč. bariérového systému 9. Prevence přenosu infekcí zažívacího systému 10. Základy léčení onemocnění zažívacího traktu z hlediska mikrobiologie

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Studenti se seznámí se základy z obecné, speciální a potravinářské mikrobiologie, epidemiologie a hygieny a s vybranými aplikacemi poznatků v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet v prevenci alimentárních nákaz. Předmět poskytuje základní poznatky o obecných vlastnostech mikroorganizmů ve vztahu k člověku, složení a funkce imunitního systému člověka, vznik a šíření infekčních nemocí. Dále studenti získají informace o zásadách bezpečnosti práce na rizikových pracovištích, prevence nákaz spojených s pobytem ve zdravotnickém zařízení (nozokomiální nákazy) včetně jejich prevence. Studenti budou seznámeni se základy hygieny životního a pracovního prostředí, nutriční epidemiologií a hygienou výživy, předmětů denního užití a hygienou dětí a mladistvých. Zprostředkuje zákonitosti vztahů mezi člověkem a prostředím, vztahy makroorganismu k životnímu prostředí a jejich vzájemné působení a významu pro lidské zdraví.

Předpoklady
nespecifikováno
ULZ/TMEH1

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
aktivní zapojení studenta do výuky
Doporučená literatura
  • BENEŠ, Jiří. Infekční lékařství. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-644-1.
  • Göpfertová, Dana; Pazdiora, Petr,; Dáňová, Jana. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1232-1.
  • Göpfertová, Dana; Pazdiora, Petr,; Dáňová, Jana. Epidemiologie infekčních nemocí : učebnice pro lékařské fakulty (bakalářské a magisterské studium). 1. vyd. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0452-3.
  • Hamplová, Lidmila. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. 1. vydání. V Praze : Stanislav Juhaňák - Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • HORANOVÁ, Veronika. Úvod do základů hygieny, epidemiologie, mikrobiologie a imunologie v bodech. [České Budějovice]: Vlastimil Johanus, 2013. ISBN 978-80-87510-27-8.
  • Schindler, Jiří. Mikrobiologie : pro studenty zdravotnických oborů. 2., doplněné a přepracované vydání. Praha : Grada Publishing, 2014. ISBN 978-80-247-4771-2.
  • ŠULCOVÁ, Margaréta. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena: učební texty pro zdravotnické obory. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2014. ISBN 978-80-7414-791-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr