Přednášky seznámí posluchače se základními pojmy v oboru epidemiologie, speciálně nutriční epidemiologie, s druhy epidemiologických studií a hodnocením jejich výsledků. Dále se seznámí posluchač s výsledky studií z posledních let v oblasti kardiologie, metabolických onemocnění, obezity, rakoviny, diabetu, osteoporózy, dny, kloubních onemocnění, intolerancí a alergií na potraviny a s epidemiologií konzumu alkoholu. Přednášky jsou doplněny praktickými cvičeními k řadě uvedených témat. Cílem přednášek je samostatné vyhodnocování různých forem epidemiologických studií a zpracování jejich výsledků pro teoretickou a praktickou činnost v poradenské službě v zařízeních primární a léčebné péče, v organizacích veřejného zdravotnictví i privátních institucích (farmaceutický, potravinářský průmysl apod.) Cvičení jsou zaměřena na zpracování vybraných speciálních problémů z jednotlivých přednesených témat na základě nové odborné literatury se souhrnným vyhodnocením jednotlivých studií. Následuje diskuse k přednesenému tématu, vyhodnocení výsledků pro praxi nutričního terapeuta a hodnocení předneseného cvičení.
Cílem cvičení je naučit studenta zpracovávat a vyhodnocovat odborné texty epidemiologických studií pro přednáškovou činnost i pro poradenskou činnost v prevenci a léčbě chorob.
|
-
Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
-
BLUMENTHAL, Artur und STRANSKY Miroslav. Ernährung und Lebensmittel von A-Z.. Zürich, 2003.
-
Čermák, B., Velemínský, M., Müllerová, D., Kadlec, J., Šoch, M., Pánek, J. Výživa člověka. České Budějovice, ZF JU, 2002. ISBN 80-7040-576-7.
-
Kadlec, Pavel; Melzoch, Karel,; Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava : Key Publishing s.r.o., 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
Kasper, Heinrich; Wild, Monika. Ernährungsmedizin und Diätetik. 9., neubearbeitete Auflage. München ; Jena : Urban & Fischer, 2000. ISBN 3-437-42010-0.
-
Petrásek, Richard. Co dělat, abychom žili zdravě. Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2004. ISBN 80-7021-711-1.
-
Piťha J., Poledne R. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
-
Stránský, M., Ryšavá, L. Fysiologie a patofysiologie výživy. ZSF České Budějovice, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
-
Velíšek, J. Chemie potravin.. Tábor: OSSIS, 2002. ISBN 80-86659-03-8.
|