Předmět: Nutriční epidemiologie

« Zpět
Název předmětu Nutriční epidemiologie
Kód předmětu ULZ/TNTEP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Chrpová Diana, Ing. Mgr. Ph.D.
  • Havlová Ivona, Mgr.
Obsah předmětu
Přednášky: po 2 hodinách 1. Definice epidemiologie, nutriční epidemiologie 2. Druhy epidemiologických studií 3. Výsledky epidemiologických šetření civilizačních onemocnění 4. Výsledky epidemiologických šetření týkající se alkoholu a drog 5. Způsoby vyhodnocování epidemiologických studií 6. Způsoby využití epidemiologických studií 7. Způsoby přenosu výsledků do teoretických oblastí 8. Způsoby využití výsledků v poradenské činnosti Semináře 1. Rozbor 10 epidemiologiockých studií týkajících se civilizačních onemocnění (6 hodin) 2. Rozbor epidemiologických studií týkajících se alkoholu a drog (8 hodin) 3. Konkrétní využití epidemiologických studií pro poradenskou praxi (2 hodiny)

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Přednášky seznámí posluchače se základními pojmy v oboru epidemiologie, speciálně nutriční epidemiologie, s druhy epidemiologických studií a hodnocením jejich výsledků. Dále se seznámí posluchač s výsledky studií z posledních let v oblasti kardiologie, metabolických onemocnění, obezity, rakoviny, diabetu, osteoporózy, dny, kloubních onemocnění, intolerancí a alergií na potraviny a s epidemiologií konzumu alkoholu. Přednášky jsou doplněny praktickými cvičeními k řadě uvedených témat. Cílem přednášek je samostatné vyhodnocování různých forem epidemiologických studií a zpracování jejich výsledků pro teoretickou a praktickou činnost v poradenské službě v zařízeních primární a léčebné péče, v organizacích veřejného zdravotnictví i privátních institucích (farmaceutický, potravinářský průmysl apod.) Cvičení jsou zaměřena na zpracování vybraných speciálních problémů z jednotlivých přednesených témat na základě nové odborné literatury se souhrnným vyhodnocením jednotlivých studií. Následuje diskuse k přednesenému tématu, vyhodnocení výsledků pro praxi nutričního terapeuta a hodnocení předneseného cvičení.
Cílem cvičení je naučit studenta zpracovávat a vyhodnocovat odborné texty epidemiologických studií pro přednáškovou činnost i pro poradenskou činnost v prevenci a léčbě chorob.
Předpoklady
nespecifikováno
ULZ/TVŽPR a zároveň ULZ/TÚPV2 a zároveň UFM/TFYVM a zároveň UFM/TVLGI a zároveň ULZ/TNPTR a zároveň ULZ/TNUTE

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
ústní zkouška, seminární práce, docházka
Doporučená literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • BLUMENTHAL, Artur und STRANSKY Miroslav. Ernährung und Lebensmittel von A-Z.. Zürich, 2003.
  • Čermák, B., Velemínský, M., Müllerová, D., Kadlec, J., Šoch, M., Pánek, J. Výživa člověka. České Budějovice, ZF JU, 2002. ISBN 80-7040-576-7.
  • Kadlec, Pavel; Melzoch, Karel,; Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava : Key Publishing s.r.o., 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • Kasper, Heinrich; Wild, Monika. Ernährungsmedizin und Diätetik. 9., neubearbeitete Auflage. München ; Jena : Urban & Fischer, 2000. ISBN 3-437-42010-0.
  • Petrásek, Richard. Co dělat, abychom žili zdravě. Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2004. ISBN 80-7021-711-1.
  • Piťha J., Poledne R. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • Stránský, M., Ryšavá, L. Fysiologie a patofysiologie výživy. ZSF České Budějovice, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
  • Velíšek, J. Chemie potravin.. Tábor: OSSIS, 2002. ISBN 80-86659-03-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr