Vyučující
|
-
Kaštovská Eva, doc. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Náplň lekcí: 1. Úvod pro problematiky: Půda jako životní prostředí mikroorganismů, buňka a základní buněčné procesy 2. Základní skupiny půdních mikroorganismů: Viry, bakterie, archea, houby, (prvoci, řasy) 3-4. Metabolické dráhy spojené se ziskem energie 5-6. Produkce a fungování extracelulárních enzymů 7. Růst: Fáze růstu, efektivita využití substrátu, potřeba živin, stechiometrie 8. Vliv vnějších faktorů na růst a aktivitu mikrobního společenstva 9-10. Cyklus C, N a P, diverzita metabolismu prokaryot, přeměny a stabilizace organické hmoty v půdě 11. Metody studia složení a aktivity půdních mikrobních společenstvev 12-13. Diskusní semináře, kritické hodnocení vědeckých článků a presentace výsledků ze cvičení. Náplň praktických cvičení: Určit vliv daného faktoru prostředí na vybrané procesy mikrobního metabolismu. Skupina 2-3 studentů bude řešit přesně definovaný projekt zaměřený na dílčí problematiku. Jejich úkolem je založit experiment, provést měření a vyhodnocení výsledků a presentovat na závěrečném diskusním semináři. Studenti se v rámci cvičení seznámí s půdně mikrobiologickými přístupy, jejichž principy byly vysvětleny během přednášek. Použijí metody stanovení množství a aktivity půdních mikrobních společenstev. Dále každý student prostuduje jeden zadaný vědecký článek a seznámí ostatní s jeho výsledky v 15 minutové prezentaci
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Projekce (statická, dynamická), Laboratorní práce
- Účast na výuce
- 80 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 70 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je seznámit studenty s různorodostí mikrobiálního metabolismu a s důležitými faktory, které omezují a určují aktivitu mikroorganismů v podmínkách půdního prostředí. Vysvětlit, jak složení půdního mikrobního společenstva ovlivňuje jeho fungování a jaké jsou klíčové mikrobiální procesy v cyklu uhlíku, dusíků a dalších prvků. Studenti by po absolvování kurzu měli být schopní naplánovat a provést jednoduchá měření mikrobiální aktivity a interpretovat výsledky. Zároveň by měli být schopní kriticky posoudit kvalitu provedení a interpretaci výsledků ve vědeckých článcích s tématikou zaměřenou na půdní mikrobiální procesy.
Znalost fungování půdního systému v různých podmínkách (vliv teploty, dostupnosti vody, organické hmoty, pH...) Pochopení propojení mezi cyklem uhlíku a ostatních živin Kritické hodnocení experimentálních postupů a výsledků a publikovaných dat v dané oblasti (mikrobiální procesy v půdě) Hodnocení, interpretace a diskuse vlastních výsledků získaných během praktických cvičení
|
Předpoklady
|
Předpokladem jsou základní znalosti půdní biologie a ekologie, splněné absolvováním kurzů Ekologie půdy KBE/521, Biocheochemické cykly KBE/102 a Mikrobiologie KBE/260 nebo doplněním potřebných znalostí v požadovaném rozsahu. Základní znalosti bezpečné práce v chemické a mikrobiologické laboratoři.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Kombinovaná zkouška, Vypracování laboratorních protokolů
Úspěšné absolvování kurzu je podmíněno: - splněním písemné části zkoušky alespoň na 50% - prezentace a diskuse obsahu vědeckého článku, který se tématicky vztahuje k náplni kurzu (dle výběru přednášejících) - absolvování praktických cvičení, zakončené odevzdáním protokolu s výsledky v požadované podobě a společnou diskusí těchto výsledků s ostatními studenty a vyučujícími
|
Doporučená literatura
|
-
Cardon Z., Whitbeck J. The Rhizosphere: An ecological perspective. Academic Press, London, 2007. ISBN 978012088775.
-
de Bruijn F.J. Molecular microbial ecology of the rhizosphere. Hoboken : Wiley-Blackwell, 2013. ISBN 978-1-118-29629-5.
-
Kirchman D.L. Processes in Microbial Ecology. Oxford University Press, New York, 2012. ISBN 978-0-19-957692-9.
-
Paul E. A., Clark F. E. Soil Microbiology and Biochemistry. Academic Press, London, 1996.
-
Paul E.A. Soil microbiology, ecology, and biochemistry. Academic Press, London, 2015.
-
van Elsas D., Jansson J.K., Trevors J.T. Modern Soil Microbiology. Boca Raton: CRC/Taylor & Francis, 2007. ISBN 978-0-8247-2749-9.
|