Vyučující
|
-
Vašutová Martina, Mgr. Ph.D.
-
Kavková Miloslava, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášek: Charakteristika jedlých a léčivých druhů hub, diagnostika a determinace. Způsoby a možnosti pěstování, technologie, metody. Houby a biotechnologie. Využití hub v průmyslu. Využití sekundárních metabolitů, produkce antibiotik, aflatoxinů a průmyslových organických kyselin. Význam a praktické využití ektomykorhizních hub s ohledem na udržitelný rozvoj krajiny a lesního hospodářství. Charakteristika a determinace mykorhizních společenstev. Možnosti praktického a komerčního využití. Význam a praktické využití entomopatogenních a mykoparazitických hub. Interakce houba-houba a houba a hmyz, praktické využití. Potravinářská mykologie. Lékařská mykologie. Obsah cvičení: Příprava základního inokula a způsoby pěstování jedlých a léčivých hub. Praktická izolace mycelií in vitro, příprava média, substrátu a praktická inokulace. Izolace mykorhizních hub in vitro, umělé inokulace, význam pro růst a vývoj rostlin. Entomopatogenní houby. Příprava mlékárenských výrobků. Tématicky zaměřená exkurze.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace, Laboratorní práce, Exkurze
- Exkurze
- 8 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 24 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 22 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 24 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je poskytnout informace o využití hub v ostatních vědních oborech a odvětvích např. v lékařství, lesnictví a zemědělství s ohledem na ekologické souvislosti a trofismus hub a vyzkoušet si některé metody používané v aplikovaném výzkumu.
Znalosti týkající se praktického využití hub. Základní dovednosti uplatnitelné v aplikovaném výzkumu: očkování a kultivace hub, práce s čistými kulturami, příprava mléčných výrobků.
|
Předpoklady
|
Doporučeno absolvování kurzu Mykologie (KBO 135) nebo Základní kurz botaniky, fykologie a mykologie (KBO 137)
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Vypracování laboratorních protokolů
80% účast na cvičení a účast na exkurzi, vypracování protokolů.
|
Doporučená literatura
|
-
Cooke R.C., Wipps JM. Ecophysiology of Fungi. Oxford, 1993. ISBN 0-632-02168-3.
-
Declerck S. In Vitro Culture of Mycorrhizas. Berlin, 2005. ISBN 10 3-540-24027-6.
-
Gryndler M. Mykorhizní symbióza: O soužití hub s kořeny rostlin. Praha, 2004. ISBN 80-200-1240-0.
-
Mieslerová B., Sedlářová M., Lebeda A. Praktické využití hub a houbám podobných organismů v potravinářství, zemědělství, lékařství a průmyslu. Olomouc, 2015. ISBN 978-80-244-4703-2.
-
Noris J.R., Read D., Varna A.K. Techniques for mycorhizal research: Methods in microbiology. AP Press, 1989.
-
Smith S.E., Read D.J. Mycorrhizal symbiosis. London, 2008. ISBN 978-0-1237-0526-6.
-
Stammets P. Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms. Berkeley, 2000. ISBN 978-1-58008-175-7.
|