Předmět: Aplikovaná mykologie

» Seznam fakult » FPR » KBO
Název předmětu Aplikovaná mykologie
Kód předmětu KBO/301
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Četnost výuky V akademických rocích začínajících sudým letopočtem (např. 2016/2017), jen v zimním semestru
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vašutová Martina, Mgr. Ph.D.
  • Kavková Miloslava, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obsah přednášek: Charakteristika jedlých a léčivých druhů hub, diagnostika a determinace. Způsoby a možnosti pěstování, technologie, metody. Houby a biotechnologie. Využití hub v průmyslu. Využití sekundárních metabolitů, produkce antibiotik, aflatoxinů a průmyslových organických kyselin. Význam a praktické využití ektomykorhizních hub s ohledem na udržitelný rozvoj krajiny a lesního hospodářství. Charakteristika a determinace mykorhizních společenstev. Možnosti praktického a komerčního využití. Význam a praktické využití entomopatogenních a mykoparazitických hub. Interakce houba-houba a houba a hmyz, praktické využití. Potravinářská mykologie. Lékařská mykologie. Obsah cvičení: Příprava základního inokula a způsoby pěstování jedlých a léčivých hub. Praktická izolace mycelií in vitro, příprava média, substrátu a praktická inokulace. Izolace mykorhizních hub in vitro, umělé inokulace, význam pro růst a vývoj rostlin. Entomopatogenní houby. Příprava mlékárenských výrobků. Tématicky zaměřená exkurze.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace, Laboratorní práce, Exkurze
  • Exkurze - 8 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 24 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 22 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je poskytnout informace o využití hub v ostatních vědních oborech a odvětvích např. v lékařství, lesnictví a zemědělství s ohledem na ekologické souvislosti a trofismus hub a vyzkoušet si některé metody používané v aplikovaném výzkumu.
Znalosti týkající se praktického využití hub. Základní dovednosti uplatnitelné v aplikovaném výzkumu: očkování a kultivace hub, práce s čistými kulturami, příprava mléčných výrobků.
Předpoklady
Doporučeno absolvování kurzu Mykologie (KBO 135) nebo Základní kurz botaniky, fykologie a mykologie (KBO 137)

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Vypracování laboratorních protokolů

80% účast na cvičení a účast na exkurzi, vypracování protokolů.
Doporučená literatura
  • Cooke R.C., Wipps JM. Ecophysiology of Fungi. Oxford, 1993. ISBN 0-632-02168-3.
  • Declerck S. In Vitro Culture of Mycorrhizas. Berlin, 2005. ISBN 10 3-540-24027-6.
  • Gryndler M. Mykorhizní symbióza: O soužití hub s kořeny rostlin. Praha, 2004. ISBN 80-200-1240-0.
  • Mieslerová B., Sedlářová M., Lebeda A. Praktické využití hub a houbám podobných organismů v potravinářství, zemědělství, lékařství a průmyslu. Olomouc, 2015. ISBN 978-80-244-4703-2.
  • Noris J.R., Read D., Varna A.K. Techniques for mycorhizal research: Methods in microbiology. AP Press, 1989.
  • Smith S.E., Read D.J. Mycorrhizal symbiosis. London, 2008. ISBN 978-0-1237-0526-6.
  • Stammets P. Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms. Berkeley, 2000. ISBN 978-1-58008-175-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr