Předmět: Industrial Enzymology

» Seznam fakult » FPR » KMB
Název předmětu Industrial Enzymology
Kód předmětu KMB/920
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Četnost výuky In each academic year, in the winter semester.
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Komenda Josef, prof. RNDr. CSc., DSc.
Obsah předmětu
The main topics (outline) of the course by individual weeks (13 weeks per semester) of teaching: Introduction to Enzymology, history, nomenclature, data sources Enzyme catalysis, kinetics and thermodynamics od enzymatic reactions Enzyme structure, folding and assembly, Production and purification of enzymes, methods for assessment of catalytic activities Characteristics of the most important technological enzymes Enzymes in baking, fruit processing, brewing, dairy applications and in other food applications Enzymes in animal feeds, household detergents and dishwashing, textile production, paper processing and in other non-food applications Enzymes in organic synthesis and biotransformations Enzymes in analytical chemistry and diagnostics Enzymes in pharmacology and medicine, enzymes as drug targets and drug design Enzyme Safety and Regulatory Considerations

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 19 hodin za semestr
Výstupy z učení
The course is supposed to provide a broadened knowledge on utilization of enzymes in various industrial applications including food processing, textile industry, analytical and organic chemistry, biotransformations and pharmacology.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Examination: written and oral (min. 50 %)
Doporučená literatura
  • Aehle W. (ed.): Enzymes in Industry. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA 2007, ISBN: 978-3-527-31689-2.
  • Bisswanger H.: Practical Enzymology, Second, Completely Revised Edition, WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA 2011, ISBN: 978-3-527-32076-9.
  • Blackwell Publishing Ltd, 2010, ISBN: 9781405183666.
  • Poliana J. and MacCabe A.P. (eds.) Industrial Enzymes Structure, Function and Applications., Springer 2007, ISBN: 978-1-4020-5376-4.
  • Price N.C., Stevens L.: Fundamentals of enzymology. The cell and molecular biology of catalytic proteins,.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr