Předmět: Výživa člověka

» Seznam fakult » FPR » KME
Název předmětu Výživa člověka
Kód předmětu KME/746
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Četnost výuky V každém akademickém roce, jen v zimním semestru.
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kron Vladimír, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obsah přednášek: Hlavní aspekty výživy (jako zdroj energie, živin, vitaminů a minerálů, vliv frekvence příjmu potravy). Výživa v patogeneze závažných onemocnění. Zásady racionální výživy. Základy klinické výživy. Obsah přednášek: 1. Úvod do výživy: Základní terminologie, obecné aspekty výživy. Fyziologie a biochemie živin 2. Živiny jako zdroje energie, energetický obsah. Fyziologie a biochemie živin 3. Úloha minerálů a stopových prvků. Fyziologie a biochemie živin 4. Úloha vitamínů a biologicky aktivních látek. 5. Trávení a vstřebávání: úloha orgánů při trávení, štěpení jednotlivých živin, syntéza a metabolizace. 6. Regulační mechanismy v rámci metabolismu - řízení fyziologických dějů v organismu. 7. Metabolismus: proteiny, tuky, karbohydráty. 8. Optimální přísun živin v rámci populace: doporučené denní dávky živin, tekutin a energie. Nutriční hodnoty potravin. 9. Výživa pro jednotlivé věkové skupiny: výživa kojenců, dětí, adolescentů, těhotných žen, kojících žen, výživa ve stáří. 10. Výživa dle fyziologických požadavků a specifických podmínek zátěže - sportovci. 11. Hodnocení výživného stavu - systémy hodnocení. 12. Ukazatelé hodnocení metabolického stavu. Základy metabolického profilování - parametry pro hodnocení, interpretace. 13. Dietetika: léčba a prevence chorob spojených s výživou.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 40 hodin za semestr
Výstupy z učení
Přednášky poskytnou informaci o významu živin, hlavních typech potravin a nápojů, požadavcích na živiny, principech zdravé výživy, nutričních požadavcích různých věkových kategorií a alternativních dietách. Bude podán přehled diet užívaných při léčbě a prevenci chronických onemocnění v souvislosti s výživou a při léčbě metabolických poruch. Studenti budou informováni o metodách používaných ke zhodnocení nutričního stavu populace a bude porovnána výživa obyvatelstva v ČR a ostatních evropských zemích.
Student porozumí metabolickým dějům, zná výživové hodnoty základních skupin potravin.
Předpoklady
Znalost fyziologie člověka

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Studentovi jsou položeny 3 otázky, má 10 minut na přípravu a pak musí každou otázku zodpovědět alespoň na úroveň známky 3.
Doporučená literatura
  • Čermák, Bohuslav. Výživa člověka. 1. vyd. Č. Budějovice : ZF JU, 2002. ISBN 80-7040-576-7.
  • Martiník Karel. Obezita, nadváha. Od teorie k praxi. Hradec Králové, 2008. ISBN 808647237X.
  • Martiník Karel. Pokyny pro pacienty s metabolickým onemocněním a poruchami výživy. Hradec Králové, 2007.
  • Rokyta, R. Fyziologie, 3. přepracované vydání. 2016. ISBN 978-80-7492-238-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr