Vyučující
|
-
Nedvěd Oldřich, prof. RNDr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášek: Potravní specializace hmyzu, související morfologické, fyziologické a ekologické adaptace. Funkční a numerická odpověď jedinců a populací. Druhové vlastnosti herbivorů, predátorů a parazitoidů v agroekosystémech, v lesnictví a ve skladech; generalisté a specialisté. Biologické invaze. Chemická, biologická a integrovaná ochrana porostů a skladů, fyziologické mechanismy působení chemických látek, mechanismy rezistence, chemická komunikace. Synantropní druhy, medicínsky a veterinárně významní členovci, entomologie v kriminalistice. Hmyz ve vztahu k ochraně přírody. Obsah cvičení: Cvičení zahrnují blok referátů studentů, exkurzi do zemědělského podniku, lesů a chráněných území.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 45 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Obsahem přednášek jsou především aplikace ekologie hmyzu na úseku entomologických přístupů k zemědělství, lesnictví a ochraně přírody.
Studenti znají vztah hmyzu k přírodnímu prostředí a k aktivitám člověka. Umějí rozpoznat nebezpečí a škody způsobované hmyzem a navrhnout opatření proti nim.
|
Předpoklady
|
Doporučujeme absolvovat kurzy KZO/151 a KZO/155.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška, Analýza výkonů studenta, Seminární práce
Ke složení zkoušky je třeba získat 50 % bodů v písemné zkoušce sestávající ze tří otázek. Pro zápočet je třeba vypracovat a prezentovat přednášku na vybrané úzké téma.
|
Doporučená literatura
|
-
J.C. van Lenteren. Quality Control and Production of Biological Control Agents - Theory and Testing Procedures. Walingford, 2003. ISBN 9780851998367.
-
Jiří Rotrekl. Zemědělská entomologie: nejdůležitější hmyzí škůdci polních plodin. Brno, 2000. ISBN 9788071574736.
-
K.P Srivastava. A Textbook of Applied Entomology. Delhi, 2010. ISBN 978-8127261641.
|