Předmět: Experimental Methods in Protein Biochemistry

» Seznam fakult » FPR » UCH
Název předmětu Experimental Methods in Protein Biochemistry
Kód předmětu UCH/022
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Četnost výuky V každém akademickém roce, jen v letním semestru.
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Štěrba Ján, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Chemie proteinů a peptidů. Fyzikální a chemické metody studia struktury proteinů. Vztah mezi strukturou a funkcí proteinů. Obsah: Chemie proteinů a peptidů, polymer aminokyselin; 3D struktura, sekundární struktura. Fibrilární a globulární proteiny, stabilita proteinů, kvarterní struktura. Sbalování a dynamika proteinů: sbalování proteinů, denaturace proteinů, sbalování a predikce proteinové struktury; dynamika proteinů; fluktuace atomů jejich pohyby a změny v konformaci. Experimentální metody studia proteinové struktury: pohyb v elektrickém poli, interakce částic s EM zářením (difrakce RTG, NMR, cirkulární dichroismus, ramanova spektra, difrakce neutronů). Teoretické metody studia struktury proteinů: modelování, molekulární dynamika, dokování; alosterická regulace

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 39 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
Výstupy z učení
Chemie proteinů a peptidů. Fyzikální a chemické metody studia struktury proteinů. Vztah mezi strukturou a funkcí proteinů. Obsah: Chemie proteinů a peptidů, polymer aminokyselin; 3D struktura, sekundární struktura. Fibrilární a globulární proteiny, stabilita proteinů, kvarterní struktura. Sbalování a dynamika proteinů: sbalování proteinů, denaturace proteinů, sbalování a predikce proteinové struktury; dynamika proteinů; fluktuace atomů jejich pohyby a změny v konformaci. Experimentální metody studia proteinové struktury: pohyb v elektrickém poli, interakce částic s EM zářením (difrakce RTG, NMR, cirkulární dichroismus, ramanova spektra, difrakce neutronů). Teoretické metody studia struktury proteinů: modelování, molekulární dynamika, dokování; alosterická regulace
Po absolvování kurzu budou studenti: - mít přehled o struktuře proteinů s ohledem na chemické a biofyzikální vlasnotsti proteinů - mít přehled o použití technik pro predikci a molekulární modelování - mít přehled o sbalování proteinů in vitro v porovnání s in vivo procesy - mít znalosti o obecných postupech při purifikaci proteinů na základě jejich velikosti, náboje, hydrofobicity anebo jejich bioaktivitě - mít přehled o možných modifikacích proteinů chemickými reakcemi
Předpoklady
znalosti z kurzů: Biochemistry 1, Biochemistry 2, Biochemistry Laboratory 1, Biochemistry Laboratory 2, Biomolecular NMR Spectroscopy

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Analýza výkonů studenta

Student musí absolvovat praktickou část, aktivně diskutovat probíranou problematiku. Pro úspěšné složení zkoušky musí studenti ovládat probírané témata: sbalování proteinů, metody purifikac eproteinů, metody modelování struktury proteinů atd.
Doporučená literatura
  • Lesk, Arthur M. Introduction to protein science: architecture, function, and genomics / Arthur M. Lesk. 1st ed. Oxford : Oxford University Press, 2004. 310 s..
  • Petsko, G & Ringe, D. Protein Structure and Function, New Science Press in association with Sinauer Associatesand Blackwell Science, London. 2003. 180 pp..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr