Předmět: Glycobiochemistry

» Seznam fakult » FPR » UCH
Název předmětu Glycobiochemistry
Kód předmětu UCH/045
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Četnost výuky V každém akademickém roce, jen v zimním semestru.
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Štěrba Ján, RNDr. Ph.D.
  • Štěrbová Jarmila, RNDr.
Obsah předmětu
Content of lectures: 1. Posttranslational modifications of proteins. Introduction to glycobiology. Glycans, glycoproteins, lectins, and their importance. 2. Glycosylation. N-glycans, their importance in proteosynthesis. 3. O-glycans, other glycan types. 4. N-glycan biosynthesis in Eukaryotes and bacteria, its localization in the cell. 5. Glycosyltransferases and glycosidases. 6. Differences in glycosylation - glycosylation in mammals, arthropods, plants, parasites, and bacteria. 7. Clinical aspects of glycosylation, sialic acid, fucose, galactose - glycans and infection, inherited glycosylation disorders, allergic reactions, transplantation. 8. Clinical aspects of glycosylation, sialic acid, fucose, galactose - allergic reactions, glycans as disease markers. 9. Lectins and saccharide/glycans-specific antibodies. Galectins, C-lectins, P-lectins, etc. 10. Glycomics, glycoproteomics - the use of lectins and antibodies. Structural analysis, chemical and enzymatic synthesis. Glycosylation inhibitors. Glycan-labelling approaches. 11. Glycomics, glycoproteomics - chemical and enzymatic synthesis. Glycosylation inhibitors. Glycan-labelling approaches. 12. Glycobiology in biotechnology - production of recombinant glycoproteins and problems related to their use. Examples.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie)
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 10 hodin za semestr
Výstupy z učení
Carbohydrate-protein interface regarding its biochemical, cellular, medicinal and biotechnological aspects will be in the main focus of the lectures to proceed knowledge in the area of carbohydrate moieties of glycoproteins as well as in carbohydrate-binding proteins (lectins, enzymes, etc.), and their interactions with carbohydrate molecules, and to draw attention to the use of modern techniques in glycobiochemistry. Some of the topics which will be covered: - Introduction to glycobiology: glycosylation as a posttranslational modification - Glycosylation enzyme machinery and carbohydrate/glycan-modifying enzymes - Carbohydrates and glycoconjugates in the biology of living organisms - Carbohydrate/Glycan-binding proteins - Analytical approaches in glycobiochemistry: function and structure - Medicinal consequences of protein-carbohydrate/glycan interactions - Industrial glycobiology
Basic knowledge in glycobiology and glycobiochemistry will be provided
Předpoklady
Biochemistry, Mol. and Cellular Biology

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Analýza výkonů studenta

Úspěšné zodpovězení alespoň 50% otázek na zkoušce.
Doporučená literatura
  • Sansom C. & Markoman O. Glycobiology. Avion Publishing Ltd., 2007.
  • Varki A., Cummings R. D. et al. Essentials of Glycobiology. 2nd edition. Copld Spring Barbor Laboratory Press, 2009.
  • Wang P. G. & Bertozzi C. R. Glycochemistry, Pronciples, Synthesi, and Applications. Marcel Dekker, Inc., 2001.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr