Předmět: Fyzikální chemie pro učitele

» Seznam fakult » FPR » UCH
Název předmětu Fyzikální chemie pro učitele
Kód předmětu UCH/949
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Četnost výuky V každém akademickém roce, jen v letním semestru.
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kabeláč Martin, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Důraz bude kromě prohloubení znalostí včetně dovedností spočítat příklady kladen na uplatnění fyzikální chemie v každodenním životě (převážně ve formě studentských referátů), jako je vaření, praní, meteorologie aj. , vysvětlení principů činnosti přístrojů a zařízení, které využívají fyzikálně-chemických principů, a j.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je zopakovat a prohloubit si znalosti získané v předešlém kurzu obecné a fyzikální chemie v oblastech termodynamiky, kinetiky a elektrochemie a kvantové mechaniky.
Porozumění principů fyzikální chemie a jejich aplikace v běžném životě
Předpoklady
Základní znalosti z fyziální chemie - povinné absolvování kurzu Obecné a fyzikální chemie
UCH/CV104
----- nebo -----
UCH/104

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Vypracování referátů na zadané téma z běžné praxe. Úspěšné složení ústní zkoušky min z 50%.
Doporučená literatura
  • Atkins, P. , De Paula , J. Fyzikální chemie. VŠCHtr Praha, 2013.
  • Kulhánek, P. Z kuchyně do vesmíru. Praha, 2016.
  • Malijevská Ivona, Malijevský Anatol, Novák Josef, Slavíček Petr. Záhady, klíče, zajímavosti očima fyzikální chemie. VŠCHT, Praha, 2013.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr