Předmět: Culture of Molluscs and Crustaceans

» Seznam fakult » FRO » VURH
Název předmětu Culture of Molluscs and Crustaceans
Kód předmětu VURH/CMC
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Kozák Pavel, prof. Ing. Ph.D.
  • Buřič Miloš, doc. Ing. Ph.D.
  • Kouba Antonín, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Extensive crayfish culture methods. 2. Semi- and intensive crayfish culture methods. 3. Crayfish reproduction under controlled conditions. 4. Feeding and growth under controlled conditions. 5. Methods of crayfish catching, harvesting, transport and processing. 6. Culture economy. 7. Culture of ornamental crayfish species. 8. Excursion to the crayfish farm. 9. Practical crayfish catching using different methods. 10. Shrimp culture. 11. Crab, lobster and spiny-lobster culture. 12. Crustaceans diseases affecting aquaculture.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laboratorní práce, Exkurze
  • Exkurze - 16 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 70 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Course aims are provide fundamental knowledge about culture of crayfish and other crustaceans, which represent an important diversification in aquaculture. Partial aims are: 1) Introduction to the crayfish environmental requirements, methods of catching and diseases. 2) Presentation of main methods of astaciculture in the Czech Republic and abroad (ranging from extensive to intensive). 3) Excursion to the crayfish farm (shoving culture management under practical conditions) and nature localities. 4) Give information about culture methods and aquaculture potential of further crustaceans (shrimps, crabs, lobsters and spiny lobsters).
Absolvent získá základní znalosti a dovednosti z oblasti biologie, ochrany a chovu raků a nejdůležitějších zástupců původních a nepůvodních vodních mlžů v ČR. Získá praktické dovednosti v rozlišování jednotlivých druhů a bude schopen praktické realizace záchranných transferů ohrožených druhů popř. eradikace druhů invazních.
Předpoklady
Recommended prerequisites are basic knowledge about biology of freshwater animals and passing exams in Protection and culture of crustaceans and molluscs, Zoology, and Hydrobiology.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Test, Seminární práce

Credit test. Species determination. Seminar thesis. Oral exam.
Doporučená literatura
  • Holdich, D., M. Biology of Freshwater Crayfish.. 2002.
  • Kozák, P., Ďuriš, Z., Petrusek, A., Buřič, M., Horká, I., Kouba, A., Kozubíková-Balzarová, E., Policar, T.. Crayfish Biology and Culture.. Vodnany, 2015. ISBN 978-80-7514-014-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr