Vyučující
|
-
Tonka Tomáš, Mgr. Ph.D.
-
Čurn Vladislav, prof. Ing. Ph.D.
-
Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Původ ovocných druhů, pomologické členění, botanická charakteristika. Podnože ovocných rostlin, jejich vlastnosti a použití. Typy výsadeb a v nich uplatňované odrůdy sadeb. Řez ovocných dřevin. Školkařtví, generativní rozmnožování, stratifikace semen, způsoby vegetativního rozmnožování, štěpování. Výživa a hnojení ovocných stromů. Pěstování zeleniny v ČR v porovnání s EU. Rozmnožování zeleniny, způsoby zakládání a ošetřování porostů. Hnojení a výživa jednotlivých druhů zelenin. Osevní postupy v zelinářství v polních podmínkách a ve sklenících sklizeň zeleniny. Pěstování zelenin košťálových, kořenových, plodových a cibulových, listových a vytrvalých.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Význam pěstování ovoce a zeleniny, chemické složení, biologická hodnota.
Studenti se dovedou orientovat v problematice ovocnictví a zelinářství
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti biologie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Absolvování cvičení, protokoly z laboratorních cvičení, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
|
Doporučená literatura
|
-
Bird C. (2014). The Fundamentals of Horticulture. Cambridge University Press, ISBN 978-0521707398..
-
Martin O. (2019). Fruit Trees for Every Garden, Ten Speed Press, ISBN 978-0399580024.
-
Peter K. V.(2015). Basic of Horticulture. NIPA, ISBN 978-9383305735..
-
Reddy P. (2014). Biointensive Integrated Pest Management in Horticultural Ecosystems. Springer, ISBN 978-81-322-1844-9.
-
Stanghellini, C. et al. (2019). Greenhouse Horticulture. Wageningen Academic Publisher, Wageningen. ISBN 978-9086863297..
|