Předmět: Horticulture

» Seznam fakult » FZE » KROV
Název předmětu Horticulture
Kód předmětu KROV/HC
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Tonka Tomáš, Mgr. Ph.D.
  • Čurn Vladislav, prof. Ing. Ph.D.
  • Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Původ ovocných druhů, pomologické členění, botanická charakteristika. Podnože ovocných rostlin, jejich vlastnosti a použití. Typy výsadeb a v nich uplatňované odrůdy sadeb. Řez ovocných dřevin. Školkařtví, generativní rozmnožování, stratifikace semen, způsoby vegetativního rozmnožování, štěpování. Výživa a hnojení ovocných stromů. Pěstování zeleniny v ČR v porovnání s EU. Rozmnožování zeleniny, způsoby zakládání a ošetřování porostů. Hnojení a výživa jednotlivých druhů zelenin. Osevní postupy v zelinářství v polních podmínkách a ve sklenících sklizeň zeleniny. Pěstování zelenin košťálových, kořenových, plodových a cibulových, listových a vytrvalých.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výstupy z učení
Význam pěstování ovoce a zeleniny, chemické složení, biologická hodnota.
Studenti se dovedou orientovat v problematice ovocnictví a zelinářství
Předpoklady
Standardní znalosti biologie

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Absolvování cvičení, protokoly z laboratorních cvičení, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
Doporučená literatura
  • Bird C. (2014). The Fundamentals of Horticulture. Cambridge University Press, ISBN 978-0521707398..
  • Martin O. (2019). Fruit Trees for Every Garden, Ten Speed Press, ISBN 978-0399580024.
  • Peter K. V.(2015). Basic of Horticulture. NIPA, ISBN 978-9383305735..
  • Reddy P. (2014). Biointensive Integrated Pest Management in Horticultural Ecosystems. Springer, ISBN 978-81-322-1844-9.
  • Stanghellini, C. et al. (2019). Greenhouse Horticulture. Wageningen Academic Publisher, Wageningen. ISBN 978-9086863297..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr