Vyučující
|
-
Čurn Vladislav, prof. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Tématické okruhy pro jednotlivé týdny výuky v semestru: 1. Význam pěstování ovoce, chemické složení, biologická hodnota. 2. Původ ovocných druhů, pomologické členění, botanická charakteristika. 3. Podnože ovocných rostlin, jejich vlastnosti a použití. 4. Kořen, kmen, koruna stromu, jejich morfologie, anatomie, možnosti ovlivnění. 5. Procesy růstu a vývoje, fenofáze, možnosti jejich usměrňování. 6. Ekologie ovocných rostlin, potř. úroveň a význam jednotlivých faktorů. 7. Typy výsadeb a v nich uplatňované odrůdy našeho a světového sortimentu. 8. Způsoby a metody zúrodňování a přípravy půdy v sadech, výsadba. Ošetřování ovocných výsadeb, soustavy zpracování půdy v sadech. 9. Sklizeň a třídění ovoce, obaly, technika, skladování. 10. Pomologie, výstava odrůd našeho a světového sortimentu. 11. Ovocnářská morfologie. 12. Řez ovocných rostlin,řez výchovný, udržovací, zmlazovací, speciální řezy, formování kordonů, palmet a různých typů stěn. 13. Školkařství: Generativní rozmnožování, stratifikace semen, způsoby vegetativního rozmnožování, štěpování, ošetřování štěpovanců. 14. Výživa a hnojení ovocných stromů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 20 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je poskytnout studentům poznatky o nejdůležitějších principech technologie výroby ovoce ve velkovýrobních i samozásobitelských podmínkách ČR tak, aby bylo možno je uplatnit v odborné praxi. Předmět zahradnictví - část ovocnictví navazuje na předměty teoretického základu (botanika, genetika, fyziologie rostlin) a předměty odborně prohlubující (půdoznalství, výživa rostlin a agrotechnika). Student získává znalosti a dovednosti při pěstování ovoce.
Studenti se dovedou orientovat v problematice problematice zahradnictví, pěstování ovocných rostlin.
|
Předpoklady
|
Standardní znalosti biologie
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Absolvování cvičení, protokoly z laboratorních cvičení, zvládnutí objemu učiva vymezeného pro zkoušku.
|
Doporučená literatura
|
-
Blažek J., Kneifl V. Pěstujeme slivoně. Brázda, Praha, 2005, 231 s..
-
Blažek J. Ovocnictví. Nakl. KVĚT, Praha, 2001, 383 s..
-
Blažek J. Pěstujeme jabloně. Brázda, Praha, 2001, 255 s..
-
Hričovský I. Drobné ovoce a méně známé druhy ovoce. Príroda, Bratislava, 2002, 104 s..
-
Hričovský I., Řezníček V., Sus J. Jabloně a hrušně, kdouloně, mišpule. Príroda, Bratislava, 2003, 104 s..
-
Jackson J.E. Biology of apples and pears, Biology of horticultural crops. Cambridge University Press, Cambridge, 2003, 504 s..
-
Jan T. Peckoviny. Petr Baštan, Olomouc, 2011, 232 s..
-
Nesrsta D. Jádroviny. Petr Baštan, Olomouc, 2011, 200 s..
-
Nesrsta D., Jan T., Hanč M. Drobné ovoce a skořápkoviny. Petr Baštan, Olomouc, 2013, 207 s..
-
Sus J., Nečas T. Řez ovocných dřevin. Grada Publ., Praha, 2011, 144 s..
|