Vyučující
|
-
Havrdová Nikola, Ing. Ph.D.
-
Šoch Miloslav, prof. Ing. CSc., dr. h. c.
-
Beran Jan, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Zásady chovu zvířat v ekologickém systému hospodaření včetně legislativy. Podmínky konverze z konvenčních chovů. Filosofie a etika chovu zvířat v podmínkách ekologického hospodaření. Biologické a etologické požadavky zvířat na systémy ustájení. Vhodnost plemen pro ekologické zemědělství. Specifika výživy jednotlivých druhů hospodářských zvířat z hlediska přirozených potřeb. Užitkovost, dlouhověkost a zdraví zvířat. Pastva a ekologický význam pastvy při udržování a tvorbě krajiny. Přirozené způsoby chovu skotu, ovcí, koz, koní, prasat a drůbeže z hlediska jejich welfare. Ekonomika chovu zvířat v ekologickém zemědělství. Bioprodukty, biopotraviny, jejich finalizace, certifikace, marketing.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Individuální konzultace s vyučujícím
- Příprava na zkoušku
- 90 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 39 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 11 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s filozofickými, biologickými a etologickými aspekty ekologického systému chovu hospodářských zvířat jako producenta biopotravin, ochránce životního prostředí a ekologické stability krajiny. Hlavní pozornost bude věnována systémům chovu odpovídající přirozeným požadavkům zvířat, etice chovu a jejich welfare s cílem dosažení optimální užitkovosti a vysoké dlouhověkosti zvířat.
Studenti získají specifické znalosti u jednotlivých druhů hospodářských zvířat při jejich chovu v podmínkách ekologickém systému hospodaření.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti chovu jednotlivých druhů hospodářských zvířat.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Seminární práce
Aktivní účast na výuce
|
Doporučená literatura
|
-
Zákon o ekologickém zemědělství v platném znění.
-
Hulsen, J. Cow signals. Profi Press Praha, 2007. ISBN 978-80-86726-44-1.
-
Kolacz, R. et al. Higiena i dobrostan zwierat. Wydawvictwo Uniwersitetu przyrodniczegowe Wroclaviu, 2019. ISBN 978-83-7717-319-0.
-
ŠARAPATKA, Bořivoj a Jiří URBAN. Organic agriculture.. Prague: IAEI, 2009. ISBN 9788086671697.
-
Vaarst M. et al. Animal Health and Welfare in Organic Agriculture.. London, CABI Publishing, 2004.
-
Webster, J. Animal Welfare: Cool Eye Towards Eden. Wiley-Blackwell, 1995. ISBN 978-0-632-03928-9.
-
Willmer, P. et al. Enviromental Physiology of Animals. Blackwell Publishing, United Kingdom, 2005. ISBN 1-4051-0724-3.
|