Předmět: Farm Animal Husbandry

» Seznam fakult » FZE » KZVE
Název předmětu Farm Animal Husbandry
Kód předmětu KZVE/ANFAH
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Beran Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Kernerová Naděžda, doc. Ing. Ph.D.
  • Zábranský Luboš, Ing. Ph.D.
  • Poborská Anna, Ing. Ph.D.
  • Čoudková Veronika, Mgr. Ph.D.
  • Tejml Petr, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Význam chovu skotu, užitkové typy, základní plemena. Mléčná a masná užitkovost a plodnost. Technologie chovu skotu. Chov krav bez tržní produkce mléka. Charakteristika komodity vepřového masa. Užitkové vlastnosti prasat. Plemena a užitkové typy prasat. Selekční a hybridizační programy. Technika a technologie odchovu a chovu jednotlivých kategorií. Technologické systémy výkrmu prasat. Základy drůbežnické výroby. Charakteristika jednotlivých druhů a užitkových typů drůbeže. Rozmnožování, snáška a její charakteristika. Růstové a výkrmové schopnosti. Produkce masa a vajec, získávání peří. Plemena a užitkové vlastnosti ovcí. Technika chovu, zdravotně veterinární problematika. Plemena a užitkové vlastnosti koz. Technika chovu koz. Technologie chovu koní a jejich plemenitba. Jezdectví, dostihový sport a jezdecká turistika. Význam chovu králíků, užitkové vlastnosti. Plemenářská práce, technologie odchovu a výkrmu. Význam a perspektivy chovu nutrií a činčil.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Exkurze
  • Účast na výuce - 44 hodin za semestr
  • Exkurze - 12 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 38 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 38 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 48 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět zahrnuje informace o všech druzích hospodářských zvířat a umožňuje studentům seznámit se se základy chovu a hodnocením užitkových vlastností zvířat. Cílem předmětu je poskytnout studentům základní přehled o živočišné výrobě, která tvoří základ každého zemědělského podniku.
Teoretické základy a praktické dovednosti pro technického pracovníka v živočišné výrobě.
Předpoklady
Základní znalosti obecné zootechniky a výživy zvířat.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Seminární práce, Průběžné hodnocení

Aktivní účast na cvičeních. Zpracování seminární práce.
Doporučená literatura
  • https://www.ohio4h.org/sites/ohio4h/files/imce/books_resources/Curriculum/Small%20Animals%20Resource%20Handbook%20Chinchillas.pdf.
  • http://www.gov.pe.ca/photos/original/4h_rabbit_RG.pdf.
  • Livestock Production and Management. ICAR eCourse PDF eBook, 2016.
  • Natural Horse-Man-Ship. Western Horseman Inc., Colorado Springs, 1997.
  • Hulsen, J. Cow signals: A Practical Guide for Dairy Farm Management. 2007.
  • Leeson, S., Summers, J.D. Broiler breeder production. Nottingham: Nottingham University Press, 2010. ISBN 978-1904761-79-2.
  • Pampori, Z.A. Profitable Sheep &Goat Farming. DAYA Pub. House, 2017. ISBN 9386071967.
  • Penny, H.C., Machin, D.H. Pig Reproduction: Problems, Practices Principles. Oxford: Oxford University, 1998. ISBN 0-9537684-0-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr