Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Obsah: Obsahové zaměření: 1. Působení, význam, cíle pohybové aktivity, energetická potřeba a energetické zdroje při tělesné zátěži. Obecné zásady výživy při výkonnostní sportovní činnosti. 2. Výživa při výkonnostní sportovní činnosti dle charakteru sportovní disciplíny. Výživa při rekreační sportovní činnosti. 3. Sacharidy, Tuky ve vztahu k pohybové aktivitě. 4. Bílkoviny, pitný režim ve vztahu k pohybové aktivitě. Mikroživiny ve výživě sportovce. 5. Specifika sportovní výživy jako prostředku k sebeutváření člověka sportovce růst svalové hmoty, redukce tukové tkáně, význam superkompenzace a superkompenzační postupy při pohybové aktivitě. 6. Potravní doplňky při sportu. 7. Prezentace zadaných úkolů kazuistik.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace
|
Výstupy z učení
|
Anotace: Předmět seznamuje studenta s významem, principy, metodami a postupy v oblasti sportovní výživy, současným stavem, perspektivami a úskalími. Cíl: Teoretické a praktické zvládnutí výživy při sportu a pohybové aktivitě. Ozřejmit zásadní teoretická východiska a vztahy fyziologie výživy ve sportovní oblasti, kvantitativní a kvalitativní význam jednotlivých potravních komodit a potravin v souvislosti s jejich současným složením.
Získané způsobilosti Student je schopen vyhodnotit potřebu potravin a živin pro cílové skupiny u konkrétního druhu sportu, uplatnit znalosti týkající se výživy sportujících v souvislosti s výkonem činnosti fyzioterapeuta.
|
Předpoklady
|
Podmiňující předměty: 0
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Systematické pozorování studenta, Seminární práce
Požadavky pro udělení zápočtu: aktivita při cvičení, 90% účast na cvičení, zpracování kazuistiky sportovce rozbor, návrh jídelního plánu v souvislosti s vykonávaným sportem.
|
Doporučená literatura
|
-
CLARK, N. Sportovní výživ. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2783-7.
-
CLARK, N. Výživa pro běžce. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-3121-6.
-
KLEINER, S.M., GREENWOOD-ROBINSON, M., STACKEOVÁ, D. Fitness výživa.. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3253-4.
-
MANDELOVÁ, L., HRNČIŘÍKOVÁ, I. Základy výživy ve sportu. Brno: Masarykova univerzita, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0.
-
MAUGHAN, BURKE. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd.. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.
|