Předmět: Chirurgie

» Seznam fakult » FZS » UFM
Název předmětu Chirurgie
Kód předmětu UFM/TCHRG
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kurfirst Vojtěch, doc. MUDr. Ph.D.
  • Rychlík Jan, MUDr.
Obsah předmětu
Přednášky: 1. Historie a současnost chirurgie. 2. Obecná chirurgie. 3. Břišní chirurgie. 4. Chirurgie náhlých příhod břišních. 5. Traumatologie, ortopedie, hrudní chirurgie, urologická a gynekologická chirurgie. 6. Kardiochirurgie, neurochirurgie, transplantační chirurgie 7. Plastická a rekonstrukční chirurgie, popáleninová medicína. 8 - 10. Náhlé přihody břišní Semináře: 1. Akcelerovaná pooperační rehabilitace (Fast track surgery). Nízkobakteriální strava v chirurgii. 2. Parenterální a enterální výživa v chirurgii. 3. Doporučené postupy ESPEN a SKVIMP.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem výuky je seznámit studenty se základy etiologie, patogeneze, symptomatologie, diagnostiky a terapie nejrozšířenějších chirurgických onemocnění v různých chirurgických oborech a se specifickými nutričními nároky jednotlivých skupin chirurgických pacientů
Student získá orientaci v klinických obrazech chirurgických onemocnění. Získá přehled o možnostech preventivních opatření a dále o možných nutričních intervencích u těchto chorob
Předpoklady
UFM/TANTM, UFM/TTFVM, UFM/TTPAF, UFM/TTPTA
UFM/TANAT a zároveň UFM/TFYVM a zároveň UFM/TPPTF

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
zápočtový test, ústní zkouška.
Doporučená literatura
  • FERKO, Alexander, ed., ŠUBRT, Zdeněk, ed. a DĚDEK, Tomáš, ed. Chirurgie v kostce. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-1005-.
  • Chirurgie - stručný atlas operací a výkonů. SCHUMPELICK, Volker. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4531-2.
  • Kasper, Heinrich; Burghardt, Walter; Procházka, Karel. Výživa v medicíně a dietetika. 1. české vydání. Praha : Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • Šváb, Jan. Kapitoly z dějin chirurgie v českých zemích. Vydání první. Praha : Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2016. ISBN 978-80-246-3238-4.
  • WEIMANN, A., BRAGA, M., CARLI, F., HIGASHIGUCHI, T., HÜBNER, M., KLEK, S. et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr 36, 2017.
  • Zadák, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5.
  • ZEMAN, Miroslav et al. Speciální chirurgie. Praha: Galén, 2014. ISBN 978-80-7492-128-5.
  • Zeman, Miroslav; Krška, Zdeněk. Chirurgická propedeutika. Třetí, přepracované a doplněné vydání. Praha : Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3770-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr