Předmět: Fyziologie,fyziologie výživy,metabolismus

» Seznam fakult » FZS » UFM
Název předmětu Fyziologie,fyziologie výživy,metabolismus
Kód předmětu UFM/TFYVM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sukdolová Iveta, MUDr.
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
  • Šnorek Michal, MUDr. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky: Úvod do fyziologie, buňka Homeostáza, hlavní oddíly tělních tekutin Dýchací systém Vylučovací systém Kardiovaskulární systém Žlázy s vnitřní sekrecí Nervový systém Gastrointestinální systém, funkce jater a slinivky břišní Trávení a vstřebávání makro a mikronutrientů Metabolismus (obecně, makro- a mikronutrientů), Krebsův cyklus a dýchací řetězec Racionální výživa, význam jednotlivých živin v potravě (sacharidy, proteiny, lipidy, minerály a stopové prvky, vitaminy), epigenom Pohlavní systém Krev a hemostáza Imunita a infekce Praktická cvičení: 1. Fyziologie kardiovaskulárního systému. Měření krevního tlaku, vliv tělesné námahy. Elektrokardiogram - fyziologická EKG křivka, spirometrie. 3 hod. 2. Výuka programu Nutriservis a praktické ověření 4 hod. 3. Výuka vyšetřování pomocí přístroje InBody - individuálně 2 hod. 4. Výuka vyšetření Bodystat - individuálně 2 hod 5. Seznámení s vyšetřováním metabolismu pomocí nepřímé kalorimetrie 2 hod. 6. Teoreticky seznámit studenty s nutričním screeningem a frekvenčním dotazníkem 1 hod.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu, který je součástí komplexu základních studijních předmětů, je seznámit studenty s fyziologickými funkcemi orgánů.
Získané znalosti využijí studenti v navazujících předmětech jako je fyziologie výživy, patologie, patofyziologie. Ale především ve své budoucí profesi atd.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Ústní praktický zápočet, ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin.. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. České Budějovice: University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Scie.
  • Kohout, Pavel. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny : pro studijní program Nutriční terapie. 2. vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2023. ISBN 978-80-7394-990-7.
  • Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. České Budějovice: Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity.
  • Mourek, Jindřich. Fyziologie : učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2., doplněné vydání. Praha : Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-3918-2.
  • Mourek, Jindřich; Velemínský, Miloš,; Zeman, Marek,; Šimková, Simona; Kohout, Pavel. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. Druhé, aktualizované vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2022. ISBN 978-80-7394-950-1.
  • Rokyta, Richard. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, ošetřovatelství, přírodovědných, pedagogických a tělovýchovných oborech. 2. přeprac. vyd. Praha : ISV, 2008. ISBN 978-80-86642-48-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr