Předmět: Fyziologie,fyziologie výživy,metabolismus

» Seznam fakult » FZS » UFM
Název předmětu Fyziologie,fyziologie výživy,metabolismus
Kód předmětu UFM/TFYVM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sukdolová Iveta, MUDr.
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
  • Šnorek Michal, MUDr. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky: po 2 hodinách 1. týden Fyziologie buňky 2. týden Principy homeostázy 3. týden Trávení 4. týden Vstřebávání 5. týden Mikronutrienty 6. týden Metabolismus 7. týden Krebsův cyklus a dýchací řetězec 8. týden Imunita a infekce 9. týden Vylučovací systém 10. týden Žlázy s vnitřní sekrecí, pohlavní systém 11. týden Nervový systém 12. týden Hemostáza 13. týden Fyziologie kůže a imunologie 14. týden opkaování nejdůležitějších témat. Praktická cvičení: 1. Fyziologie kardiovaskulárního systému. Měření krevního tlaku, vliv tělesné námahy. Elektrokardiogram - fyziologická EKG křivka, spirometrie. 3 hod. 2. Výuka programu Nutriservis a praktické ověření 4 hod. 3. Výuka vyšetřování pomocí přístroje InBody - individuálně 2 hod. 4. Výuka vyšetření Bodystat - individuálně 2 hod 5. Seznámení s vyšetřováním metabolismu pomocí nepřímé kalorimetrie 2 hod. 6. Teoreticky seznámit studenty s nutričním screeningem a frekvenčním dotazníkem 1 hod.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu, který je součástí komplexu základních studijních předmětů, je seznámit studenty s fyziologickými funkcemi orgánů s důrazem na kritické stavy.
Získané znalosti využijí studenti v navazujících předmětech jako je fyziologie výživy, patologie, patofyziologie. Ale především ve své budoucí profesi atd.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Elearning test a ustní zkouška
Doporučená literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin.. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • Dylevský, Ivan. Základy funkční anatomie člověka. 1. vyd. Praha : Manus, 2007. ISBN 978-80-86571-10-2.
  • Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. České Budějovice: University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Scie.
  • Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. České Budějovice: Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity.
  • Mourek, Jindřich. Fyziologie : učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2., doplněné vydání. Praha : Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-3918-2.
  • Mourek, Jindřich; Velemínský, Miloš,; Zeman, Marek. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. 1. vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2013. ISBN 978-80-7394-438-4.
  • Nováková, Zuzana; Roman, Robert. Praktická cvičení z fyziologie. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2007. ISBN 978-80-210-4391-6.
  • Rokyta, Richard. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, ošetřovatelství, přírodovědných, pedagogických a tělovýchovných oborech. 2. přeprac. vyd. Praha : ISV, 2008. ISBN 80-86642-47-X.
  • Stránský, Miroslav; Ryšavá, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
  • VELEMÍNSKÝ, Miloš. Fyziologie, biochemie a metabolismus. České Budějovice: E-learningový systém MOODLE, 2014.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr