Předmět: Výživa a dietetika

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Výživa a dietetika
Kód předmětu ULZ/AVYDT
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Výživa a metabolismus, hlavní makro a mikronutrienty 2. Kritéria zdravé výživy- dle potřeb organismu v různých obdobích života ženy (těhotenství, šestinedělí, klimakterium, senium) 3. Kojení jeho význam, problémy a jejich řešení při kojení 4. Určování stavu výživy 5. Vliv některých onemocnění na stav výživy 6. Léčebná výživa 7. Poruchy příjmu potravy 8. Enterální výživa - alternativní metody 9. Parenterální výživa, prostředky, komplikace.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Předmět je teoretický, poskytuje ucelené informace o výživě člověka v různých stadiích života. Vysvětluje a objasňuje důvody a důsledky poruch výživy ve zdraví a nemoci. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy.
Student/ka: - se orientuje v kritériích zdravé výživy - definuje enterální, parenterální výživu - popíše poruchy příjmu potravy - vysvětlí význam kojení, problémy kojení a jejich řešení - definuje zásady správné výživy v období těhotenství, šestinedělí - definuje zásady správné výživy v období klimakteria a stáří
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Ústní kolokvium aktivní zapojení do výuky, individuální příprava na přednášky
Doporučená literatura
  • MARTINÍK. K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. I díl, Ovlivnění zdravotního stavu výživou. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. ISBN 978-80-7041-920-5.
  • MARTINÍK. K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. II. díl, Ovlivnění zdravotního stavu dětí a dospívajících výživou. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. ISBN 978-80-7041-944-1.
  • MARTINÍK. K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. III. díl, Ovlivnění zdravotního stavu výživou ve stáří. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. ISBN 978-80-7041-141-4.
  • BEŇO, I. Náuka o výživě: fyziologická a liečebná výživa. Martin: Osveta, 2003. ISBN 80-8063-126-3.
  • HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf Praha, 2004. ISBN ISBN 80-7345-013-.
  • MARTINÍK. K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. IV. díl, Ovlivnění civilizačních nemocí výživou. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. ISBN 978-80-7041-177-3.
  • MARTINÍK. K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. V. díl, Ovlivnění cukrovky, vysokého cholesterolu, vysokého tlaku výživou. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. ISBN 978-80-7041-585-6.
  • MARTINÍK. K. a kol. Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu. VI. díl, Ovlivnění obezity a nadváhy výživou. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. ISBN 978-80-7041-106-3.
  • NEVORAL J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha, 2002. ISBN 80-86-022-93-5.
  • NEVORAL, J., PAULOVÁ, M. Výživa kojenců. Praha: Státní zdravotní ústav, 2007. ISBN 978-80-7071-286-3.
  • Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8.
  • SCHNEIDROVÁ, D. Kojení: nejčastější problémy a jejich řešení. Grada Praha, 2006. ISBN ISBN 80-247-1368-.
  • Stránský, M., Ryšavá, L. Fysiologie a patofysiologie výživy. ZSF České Budějovice, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
  • Svačina, Š. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
  • URBÁNKOVÁ, P. Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008. ISBN 978-80-7013-473-3.
  • Zadák, Z. et al. Výživa v intenzivní péči. 2. vyd.. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr