Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1. Systém ochrany a podpory veřejného zdraví, jeho postavení v systému zdravotní péče, výkon státního dozoru, vymezení kompetencí, vztahy mezi dozorovými institucemi. 2. Přehled monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva v souvislostech. 3. Osvojit si práci v laboratoři od příjmu vzorků až po vyhotovení protokolu. 4. Bezpečnost při práci v laboratoři, interní a externí kontrola kvality práce, SOP, normy, validace metod a výsledků, akreditační systém, standardizace a autorizace. 5. Analytická stanovení pro jednotlivé škodliviny z pohledu ochrany zdraví a ŽP (gravimetrická, volumetrická, elektroanalytická, optická, separační, chromatografická, spektrofotometrická). 6. Měření a příprava klimatických a mikroklimatických parametrů, hluku, vibrací, neionizujícího záření a osvětlení v životním a pracovním prostředí. 7. Plánování a zásady odběrů vzorků, transport do laboratoře. 8. Pravidla senzorické zkoušky, metody zkoušení pachu, chuti, zákalu a barvy - orientační analýzy. 9. Vyhodnocení systému měření a analýz z hlediska potřebnosti pro společnost. 10. Přínos dlouhodobého monitoringu pro ochranu zdraví a ŽP. Cvičení (dvouhodinové bloky): 1. Charakteristika znečistěného ovzduší 2. Způsoby vyšetřování znečistěného ovzduší 3. Epidemiologické šetření lokalit se znečištěním ovzduší 4. Laboratorní biologické a mikrobiologické vyšetřování vzorků prostředí 5. Laboratorní chemické vyšetřováni vzorků prostředí 6. Vyšetřování genotoxicity. 7. Zásady zdravé a bezpečné výživy 8. Zásady životního stylu obyvatelstva 9. Způsoby mření a příprava klimatických a mikroklimatických parametrů, hluku, vibrací, neionizujícího záření a osvětlení v životním a pracovním prostředí. 10. Zásady trvale udržitelného rozvoje.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Předmět poskytuje studentům informace o laboratorním vyšetřování složek životního a pracovního prostředí se zaměřením na fyzikální, chemické a biologické faktory, kterými jsou exponováni lidé a ŽP.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
ULZ/HBFYZ a zároveň ULZ/HMIB1
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
Podmínkou pro udělení zápočtu je zvládnutí metodiky stanovení škodlivin v životním a pracovním prostředí se zaměřením na zdravotní riziko pro člověka a životní prostředí dle platné legislativy EU, ČR, norem a metodik. Zkouška bude provedena formou prezentace studenta na zadané téma.
|
Doporučená literatura
|
-
Braun, P. et al. Příručka ochrany kvality ovzduší. Sdružení společnosti IREAS centrum s.r.o., Praha, 2013.
-
Bursová, Š. Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody, obecná mikrobiologie. Veterinární a farmaceutická univerzita, Brno, 2014. ISBN 978-80-7305-755-8.
-
Ježek, F. Senzorická analýza potravin - návody na cvičení. Veterinární a farmaceutická univerzita, Brno, 2014. ISBN 978-80-7305-725-1.
-
Kříženecká, S., Synek, V. Základy analytické chemie. U J. E. Purkyně, Ústí nad Labem, 2014. ISBN 978-80-7414-873-6.
-
Langhammer, J. Kvalita povrchových vod a jejich ochrana. UK Praha, 2002.
-
Mlejnková, H., Chaloupek, K. Hygienické zabezpečení pitné vody a napájecí vody - návody k praktickým cvičením. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014. ISBN 978-80-7305-755-8.
-
Vágnerová, H. Základy akustiky - příručka pro začátečníky. Greif- akustika, s.r.o., Praha, 2013.
|