Obsahové zaměření: Zvláštnosti populační skupiny děti a mladiství, vliv životních a pracovních podmínek na vývoj a zdraví dětí a mladistvých, odlišnosti adaptačních schopností, zdravotní rizika, základní ukazatele zdravotního stavu v dětském věku a dorostovém období. Zásady zdravé výživy, vliv výživy a pitného režimu na zdraví, nutriční hodnocení pokrmů, doporučené dávky živin, zdravotní nezávadnost potravin, prevence alimentárních onemocnění, problematika stravovací služby ve vztahu ke školnímu stravování, spotřební koše, nutriční doporučení, současné priority a chyby ve výživě dětí a mladistvých. Hygienické požadavky na výstavbu a provoz zařízení školního stravování, na zařízení škol a školských zařízení, včetně dalších dozorovaných dětských zařízení (dětské skupiny, živnosti), hygienické podmínky výchovně vzdělávacích procesů. Hygienické požadavky na zotavovací a jiné podobné akce pro děti, včetně škol v přírodě. Témata přednášek: 1. Obor HDM základy, legislativa 2. Věkové zvláštnosti dětí a mladistvých (somatický, psychický a sociální vývoj), sledování růstu a vývoje dětí 3. Rizika poškození zdraví a zdravého vývoje dětí a mladistvých 4. Syndrom rizikového chování v dospívání 5. Hygienické požadavky na předškolní zařízení pro děti, lesní mateřské školy 6..Hygienické požadavky na dětské skupiny 7. Hygienické požadavky na školní zařízení, škola a školní zátěž 8. Infekční onemocnění v dětském a dorostovém věku 9. Hygienické požadavky na stravovací zařízení pro děti a mladistvé 10. Nutriční doporučení, spotřební koš ve školních jídelnách 11. Výživa v novorozeneckém a kojeneckém věku 12. Výživa dětí a mladistvých 13. Hygienické požadavky na letní dětskou rekreaci a školy v přírodě ? zákon č. 258/2000 Sb. 14. Hygienické požadavky na letní dětskou rekreaci vyhláška na zotavovací akce Témata cvičení: 1. Projekt Zdravá škola 2. Úrazy dětí a mladistvých 3. Syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte 4. Návykové látky u dětí a mladistvých 5. Péče o zdraví vysokoškolské mládeže 6. Hygienické požadavky na vnitřní prostředí školských zařízení, problematika větrání 7. Hygienické požadavky na školní bufety, Pamlsková vyhláška 8. Projekt Zdravá školní jídelna 9. Hygienické požadavky na pískoviště 10. Hodnocení školní zralosti. 11. Problematika osvětlení školských zařízení. 12.Evropské potravinové právo 13. Nápoje vhodné pro děti, pitný režim 14. Poruchy příjmu potravy u mladistvých
|