Předmět: Hygiena předmětů běžného užívání

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Hygiena předmětů běžného užívání
Kód předmětu ULZ/QHPBU
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu nespecifikována
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kimmer David, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky - Hlavní témata (osnova) předmětu po jednotlivých týdnech (blocích) výuky. 1.-2. Vymezení předmětů běžného užívání; povinnosti výrobce, dovozce, prodávajícího a distributora PBU 3.-4. Materiály a předměty určené pro styk s potravinami ? definice, legislativa, značení, základní požadavky na FCM, migrace látek z FCM do potravin, požadavky na bezpečnost FCM 5.-6. Kosmetické přípravky ? definice, legislativa, označování kosmetických přípravků, nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009, výroba kosmetických přípravků, posouzení bezpečnosti, nanomateriály, seznam kosmetických přípravků podle kategorií 7.-8. Výrobky pro užívání dětmi ve věku do 3 let, hračky ? definice, legislativa, značení, zkouška odolnosti materiálů vůči působení potu a slin, barvení a potisk, příklady výrobků pro děti do 3 let 9.-10. Problematika elektronických cigaret, náhradních náplní do nich a bylinných výrobků určených ke kouření 11.-12. Systémy RASFF a RAPEX 13.-14. Statní zdravotní dozor v oboru předmětů běžného užívání Semináře 1.-2. Praktická ukázka materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami, aktivní a inteligentní balení, postup při kontrole správné výrobní praxe 3.-4. Praktická ukázka povinností výrobce nebo dovozce před uvedením KP na trh, sankce, oznamovací povinnosti 5.-6. Praktická ukázka SZD v oblasti výrobků pro děti do 3 let a hraček, příklady výrobků pro děti do 3 let 7. Praktická ukázka informačních systémů RASFF a RAPEX

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Případová studie
Výstupy z učení
Cíle předmětu: Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou předmětů běžného užívání Anotace: V rámci předmětu Hygiena předmětů běžného užívání se student seznámí s problematikou předmětů běžného užívání (PBU), kam patří problematika materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami, kosmetické prostředky, výrobky pro užívání dětmi ve věku do 3 let a hračky. Student se bude orientovat v legislativním ukotvení jednotlivých kategorií, dále bude znát specifika značení jednotlivých výrobků. Student bude také seznámen s fungováním Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) a systému Evropské komise pro rychlou výměnu informací o nebezpečných nepotravinových výrobcích (RAPEX). Realizovány budou praktické ukázky SZD v oblasti předmětů běžného užívání.
Získané způsobilosti: - student se orientuje v problematice PBU - student zná jednotlivé kategorie PBU a jejich náplň - student se orientuje v systémech RASFF a RAPEX - student zná legislativu v oblasti PBU Kompetence dle kvalifikačního standardu: ? Provádí kontrolu opatření k prevenci nákaz spojených se zdravotní péčí stanovených zdravotnickým pracovníkem v ochraně veřejného zdraví se specializovanou způsobilostí, včetně účinnosti sterilizační techniky ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče, kontroluje plnění uložených opatření, pořizuje protokol a připravuje podklady pro další opatření příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
docházka na semináře, písemný zápočet
Doporučená literatura
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 ze dne 30. listopadu 2009 o kosmetických přípravcích.
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 ze dne 27. října 2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS.
  • Nařízení Komise (ES) č. 2023/2006 ze dne 22. prosince 2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami.
  • Nařízení Komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. ledna 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami.
  • Nařízení vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv.
  • Vyhláška č. 37/2017 Sb., o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných.
  • Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů.
  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých.
  • Zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich.
  • Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád).
  • Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů.
  • Zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění pozdějších předpisů.
  • Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr