Vyučující
|
-
Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
-
Beníšková Dagmar, MUDr.
|
Obsah předmětu
|
Posluchači budou v rámci tohoto předmětu seznámeni se zásadami správné výživy, s významem stavu výživy pro zdraví organismu, metodami zjišťování stavu výživy. Dále budou zařazeny přednášky o chemickém složení poživatin, s makroelementy a mikroelementy ve výživě. V rámci výuky tohoto předmětu budou seznámeni s potřebou živin jednotlivých skupin pracujících, těhotných a kojících žen, s potřebou živin v dětství a ve stáří, při sportu. Získány budou i znalosti o vlivu některých onemocnění na stav výživy, o léčebné výživě. dále budou zařazeny přednášky o poruchách příjmu potravy - obezita, anorexie, bulimie. V rámci výuky budou zařazeny i hygienické zásady pro zásobování, výrobu zdravotně nezávadných potravin a pro přípravu zdravotně nezávadných pokrmů ve stravovacích službách. V tomto bloku budou probrány i alimentární nákazy a jejich prevence. Posluchači budou seznámeni i s cizorodými látkami v potravinách a obalových materiálech pro potraviny, s odhadem rizik z kontaminace potravin a s konzervačními metodami používanými v potravinářství. Dále bude následovat seznámení se správnou hygienickou praxí při výrobě potravin a pokrmů a při jejich distribuci, včetně platné legislativy. Pozornost bude věnována zejména rizikům, z nichž může pramenit ohrožení zdravotního stavu konzumentů. Přednášky - obsahové zaměření: 1. Úvod do předmětu HV. Potrava a výživa - energetická a nutriční hodnota. 2. Výživa v prevenci chorob. 3.-4. Základní živiny. Bílkoviny, tuky, sacharidy - biochemie, metabolismus, zdroje, význam v organismu. 5.-6. Fyziologie zažívacího traktu. 7. Tělesné tekutiny. 8. Mikrobiologie trávicího trakt. 9.-10. Cizorodé látky v potravinách, jejich toxikologické působení. 11.-12. Způsob přípravy stravy a možnost ovlivnění zdravotní nezávadnosti potravin. 13.-14. Alimentární nákazy, otravy z potravin. 15. Zásady racionální výživy. 16. Výživa zvláštních skupin obyvatelstva - sportovci, děti, staří lidé, vegetariáni, makrobiotici. 17.-18. Poruchy příjmu potravin. 19.-20. Hygiena potravin a pokrmů, platná legislativa. 21.-22. Způsob stanovení kritických bodů - plný HACCP. 23.-24. Způsob stanovení kritických bodů - postupy na principu HACCP. 25. Státní zdravotní dozor - běžný a preventivní hygienický dozor. 26.-27. Předměty běžného užívání, stroje, obalové materiály - rizika pro potraviny a pokrmy. 28. Právní kvalifikace hyg. závad zjištěných při SZD. Cvičení: 1. Hygienické šetření v zařízení společného stravování. 2. Odběr vzorků potravin pro laboratorní vyšetření. 3. Hygienické šetření ve výrobně potravin. 4. Ohrožení zdravotního stavu konzumentů. 5. Hodnocení pestrosti jídelníčku ( společné stravování a poradenství ) 6. Příklady alimentární nákazy. 7. Toxiny v potravinovém řetězci. 8. Senzorické hodnocení potravin. 9. Stanovení základních ukazatelů výživového stavu organismu. 10. Postupy na principu HACCP. 11. Správná výrobní praxe - postupy při výrobě potravin. 12. Nejčastější porušování hygienických předpisů při výrobě potravin. 13. Správní řízení na úseku hygieny výživy - příprava. 14. Praktické ukázky k provádění kontrol při zpracovávání potravinářských surovin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Případová studie
|
Výstupy z učení
|
Posluchači budou v rámci tohoto předmětu seznámeni se zásadami správné výživy, s významem stavu výživy pro zdraví organismu, metodami zjišťování stavu výživy. Dále budou zařazeny přednášky o chemickém složení poživatin, s makroelementy a mikroelementy ve výživě. V rámci výuky tohoto předmětu budou seznámeni s potřebou živin jednotlivých skupin pracujících, těhotných a kojících žen, s potřebou živin v dětství a ve stáří, při sportu. Získány budou i znalosti o vlivu některých onemocnění na stav výživy, o léčebné výživě. dále budou zařazeny přednášky o poruchách příjmu potravy - obezita, anorexie, bulimie. V rámci výuky budou zařazeny i hygienické zásady pro zásobování, výrobu zdravotně nezávadných potravin a pro přípravu zdravotně nezávadných pokrmů ve stravovacích službách. V tomto bloku budou probrány i alimentární nákazy a jejich prevence. Posluchači budou seznámeni i s cizorodými látkami v potravinách a obalových materiálech pro potraviny, s odhadem rizik z kontaminace potravin a s konzervačními metodami používanými v potravinářství. Dále bude následovat seznámení se správnou hygienickou praxí při výrobě potravin a pokrmů a při jejich distribuci, včetně platné legislativy. Pozornost bude věnována zejména rizikům, z nichž může pramenit ohrožení zdravotního stavu konzumentů.
Provádí ve spolupráci s laboratorními týmy dílčí měření, samostatně provádí odběr vzorků složek životního a pracovního prostředí a biologického materiálu, včetně odběru žilní a kapilární krve, k laboratorním vyšetřením v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví, sběr potřebných dat, která dále analyzuje a zpracovává, a navrhuje vhodná opatření. Vykonává dílčí činnosti při získávání pokladů pro sledování zdravotního stavu populace ve vztahu k životním a pracovním podmínkám, při přípravě komplexních programů ochrany a podpory zdraví a při jejich realizaci a zabezpečení zdravých životních a pracovních podmínek a přípravě dílčích projektů v ochraně a podpoře veřejného zdraví.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
|
Doporučená literatura
|
-
Příslušné zákony a vyhlášky (národní i evropská legislativa).
-
Hamplová, Lidmila. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. ISBN 978-80-7684-122-2.
-
Hrubý, S., Turek, B. Mikrobiologická problematika ve výživě. IPVZ Brno, 1996.
-
Hurych, Jakub et al. Lékařská mikrobiologie: repetitorium. ISBN 978-80-7553-976-2.
-
Klaban, Vladimír. Ekologie a patogenita mikroorganismů: biologické, biochemické a environmentální souvislosti. ISBN 978-80-7560-455-2.
-
Wolf, A. a kol. Hygiena výživy. Avicenum Praha, 1985.
|