Předmět: Laboratorní vyšetřovací metody, měření a vzorkování v ochraně veřejného zdraví

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Laboratorní vyšetřovací metody, měření a vzorkování v ochraně veřejného zdraví
Kód předmětu ULZ/QLVMV
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu nespecifikována
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Krejsová Jana, RNDr.
Obsah předmětu
Témata cvičení: 1. Systém ochrany veřejného zdraví, jeho postavení v systému zdravotní péče, výkon státního dozoru, vymezení kompetencí, vztahy mezi dozorovými institucemi. 2. Plánování a zásady odběrů vzorků, transport do laboratoře. 3. Osvojit si práci v laboratoři od příjmu vzorků až po vyhotovení protokolu 4. Zajištění bezpečnosti práce v laboratoři, interní a externí kontrola kvality práce, SOP, normy, validace metod a výsledků. 5. Akreditační laboratorní systém, standardizace a autorizace. 6. Analytická stanovení pro jednotlivé škodliviny z pohledu ochrany zdraví. (gravimetrická, volumetrická, elektroanalytická, optická, separační, chromatografická, spektrofotometrická). 7. Mikrobiologická stanovení jako indikátory znečištění vod a potravin. 8. Měření klimatických a mikroklimatických parametrů, hluku, vibrací, neionizujícího záření a osvětlení v ochraně zdraví. 9. Provedení senzorické zkoušky, metody zkoušení pachu, chuti, zákalu a barvy ? orientační analýzy. 10. Vyhodnocení systému měření a analýz z hlediska potřebnosti pro společnost. 11. Využití monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva v ochraně zdraví. 12. Zpracování protokolu pitná voda, kvalita ovzduší, obsah soli v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Případová studie
Výstupy z učení
Předmět poskytne studentům informace o laboratorním vyšetřování složek životního i pracovního prostředí se zaměřením na fyzikální, chemické a biologické faktory, kterými jsou exponováni lidé a ŽP.
Provádí ve spolupráci s laboratorními týmy dílčí měření, samostatně provádí odběr vzorků složek životního a pracovního prostředí a biologického materiálu, včetně odběru žilní a kapilární krve, k laboratorním vyšetřením v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví, sběr potřebných dat, která dále analyzuje a zpracovává, a navrhuje vhodná opatření.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Podmínkou pro udělení zápočtu je zvládnutí metodiky stanovení složek v životním i pracovním prostředí se zaměřením na zdravotní riziko pro člověka dle platné legislativy EU, ČR, norem a metodik. Zkouška bude provedena formou prezentace studenta na zadané téma.
Doporučená literatura
  • http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/web_generator/actual_hour_data_CZ.htm.
  • https://www.irz.cz/node/109.
  • https://www.irz.cz/node/20.
  • Metodický návod na měření hluku v mimopracovním prostředí.
  • Metodický návod pro návrh větrání škol.
  • Braun P. et al. Příručka ochrany kvality ovzduší.
  • Kalhotka, L. et al. Potravinářská mikrobiologie návody na cvičení.
  • Kožíšek F., Mayerová L., Pumann P.. Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi.
  • Kříženecká, S., Synek, V. Základy analytické chemie. U J. E. Purkyně, Ústí nad Labem, 2014. ISBN 978-80-7414-873-6.
  • Opatřilová L. a kol. Metodika pro stanovení podmínek pro jednotlivé složky biologické kvality.
  • Švábková, K. et al. Vybrané kapitoly z pracovního lékařství - díl 3. Institutu postgraduálního vzdělávání Praha, 2015.
  • Tylšová P. et al. Mikrobiologie potravin rostlinného původu.
  • Vejsada P., Vácha P. Senzorické hodnocení masa sladkovodních ryb.
  • Vyskoč P. et al. Metodika hodnocení dopadu emisí na vodní prostředí, certifikovaná metodika.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr