Předmět: Mikrobiologie

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Mikrobiologie
Kód předmětu ULZ/QMIBG
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu nespecifikována
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Wagnerová Jana, RNDr.
Obsah předmětu
Přednášky: 1. Úvod (vymezení pojmů, historie, Kochovy postuláty, průběh infekční nemoci 2. Složky patogenity, fáze mikrobiologické vyšetření; interpretace a sdělování výsledků 3. Imunitní systém a imunologie ve vztahu k lékařské mikrobiologii 1 - složky IS, normální flóra ( mikrobiom) 4. Imunitní systém a imunologie ve vztahu k lékařské mikrobiologii 2 - obrana proti bakteriím, virům, parazitům a mykotickým původcům onemocnění; využití v laboratorní diagnostice infekčních onemocnění (imunologické metody) 5. Imunizace - aktivní a pasivní 6. Obecná bakteriologie (prokaryota x eukaryota, stavba bakteriální buňky, metabolismus, růstový cyklus apod.) 7. Vyšetření v bakteriologii - kultivace a identifikace obecně (metody na základě imunologickém, biochemickém, hmotnostní spektrografie, molekulárním) 8. Speciální bakteriologie - G+ a G- koky. Obecná virologie + vyšetřovací metody ve virologii 9. Speciální bakteriologie - G- tyčky (enterobakteriaceae a ostatní G- tyčky krom anaerobních) 10. Speciální bakteriologie - G+ tyčky, anaeroby (G- a G+) 11. Speciální bakteriologie - spirochaety, mycoplasmata, chlamydie, rickettsie, bartonely, mycobacteria 12. Antimikrobiální látky s důrazem na ATB; testování citlivosti k antimikrobním látkám, rezistence k ATB. Základy mykologie, vybraní původci mykotických onemocnění, mykologická vyšetření 1 Cvičení: 1. bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři, sterilizace a desinfekce, preanalytická fáze mikrobiologického vyšetření 2. mikroskopie, preparáty pro světelnou mikroskopii, nejběžnější barvení užívané v mikrobiologickém vyšetření 3. odběr materiálu, kultivace a kultivační půdy 4. popis narostlých kultur, testování citlivosti k ATB 5. G+ a G- koky 6. G+ a G- koky - pokračování 7. G- tyčky -enterobakterie + ostatní G- tyčky (krom anaerobů) 8. G- tyčky -enterobakterie + ostatní G- tyčky (krom anaerobů) - pokračování 9. Mykologie - kvasinky 10. Mykologie - plísně 11. Parazitologi 12. Mykologie - kvasinky .Mykologie - plísně. Parazitologie

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Případová studie
Výstupy z učení
Studenti se seznámí s teoretickými základy mikrobiologie s důrazem na lidskou patologii; - získají informace o morfologii mikroorganizmů, fyziologii bakteriálních kultur a složitosti bakteriálního metabolizmu - budou vysvětleny základy protiinfekční imunity - seznámí se s antibiotiky z hlediska mikrobiologie a se základy prevence a profylaxe infekčních onemocnění - seznámí se s jednotlivými obory lékařské mikrobiologie - bakteriologií, virologií, parazitologií a mykologií; - budou vysvětleny části mikrobiologického vyšetření tedy neanalytická, analytická a interpretační - v praktické části se zaměří na analytickou část vyšetření (praktická laboratorní cvičení).

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • Hamplová, Lidmila. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. 3., aktualizované vydání. Praha : Stanislav Juhaňák - Triton, 2022. ISBN 978-80-7684-122-2.
  • Hurych, Jakub et al. Lékařská mikrobiologie: repetitorium. ISBN 978-80-7553-976-2.
  • Klaban, Vladimír. Ekologie a patogenita mikroorganismů: biologické, biochemické a environmentální souvislosti. ISBN 978-80-7560-455-2.
  • Kolářová, Libuše et al. Obecná a klinická mikrobiologie. ISBN 978-80-7492-477-4.
  • Růžek, Lubomír. Mikrobiologie prostředí. ISBN 978-80-213-2975-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr