Předmět: Výživové poradenství

» Seznam fakult » FZS » ULZ
Název předmětu Výživové poradenství
Kód předmětu ULZ/QVYPO
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu nespecifikována
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Fyziologie a biochemie živin v potravě 2. Trávení, vstřebávání, látková výměna základních živin 3. Význam jednotlivých komodit potravin ve výživě (mléko, maso, vejce, obilniny, brambory, zelenina, ovoce) 4. Výživa těhotných a kojících žen 5. Výživa kojenců, dětí a dospívajících 6. Výživa ve stáří 7. Alternativní směry ve výživě 8. Obezita 9. Poruchy příjmu potravin 11. Intolerance na potraviny 12. Výživa při hypertenzi, výživa a rakovina Témata seminářů: 1.Výživa sportovců 2. Vegetariánství 3. Metody ke zjišťování výživového stavu 4. Luštěniny ve výživě 5. Tuky ve výživě 6. Využitelnost bílkovin

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Případová studie
Výstupy z učení
Změna životních podmínek, změna životního stylu charakterizovaná nedostatkem tělesné práce a pohybu, častými psychickými stresy a kouřením je doprovázena nadbytkem velmi snadno dostupných a nekvalitních kaloricky bohatých potravin. Nevhodné spotřební zvyklosti mohou pramenit i z neznalosti problematiky energetické a biologické hodnoty stravy, hlavních složek potravy a zásad správné výživy, přestože je známo, že pestrá strava v přiměřeném množství a udržování přiměřené tělesné hmotnosti prospívá našemu zdraví. Nevhodná výživa se podílí na nepříznivém vývoji zdravotního stavu obyvatelstva, hlavně neinfekčních onemocnění ? kardiovaskulárních onemocnění a zhoubných nádorů, zvyšuje riziko vzniku DM, obezity, osteoporózy a zubního kazu. V určitých obdobích života (u kojenců, dětí, těhotných a kojících, u starších lidí, sportovců) se různí potřeba živin přijímaných ve stravě. V poslední době k nám proniká z celého světa mnoho informací o výživě včetně alternativních způsobů stravování. Důležité je získat základní informace o optimálním využití potravin lidským organismem za předpokladu zajištění jejich maximální bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Docházka, seminární práce, aktivní účast
Doporučená literatura
  • STRÁNSKÝ, M., KOHOUT, P. Referenční hodnoty pro příjem živin.
  • Stránský, M., Ryšavá, L. Fyziologie a patofyziologie výživy. ZSF JU v Českých Budějovicích, 2014.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr